25.8 C
Belgrade
nedelja, maj 19, 2024

Zajedrite plavim vodama Turske

Leto je najlepše doba godine za putovanje, specifično jedrenje u egejskim i mediteranskim vodama Turske. Dok se divite pogledu na Egej i Mediteran iz ljupkih zaliva koji se prostiru duž Turskog Egeja i Turske rivijere, možete uživati u prijatnim večerima i turskoj kuhinji u lukama u koje će pristajati vaš brod. Navodimo najlepše mape, na kojima će vas blago kretanje plime i oseke uspavljivati pod zvezdama, i na kojima ćete se buditi u beskraju plavetnila

Ka Turskom Egeju

Prva plava ruta putovanja u Turskoj je na Turskom Egeju. Bodrum je jedna od najpoznatijih stanica za jedrenje u Turskoj, sa svojim zalivima Gumušluk, Bitez, Jalikavak, Aspat, Dženet i Iasos, i originalna inspiracija za koncept plavog putovanja u Turskoj. Nakon istraživanja zaliva brodom, možete otići na obalu kako biste obišli zamak Bodrum iz 15. veka i Muzej podvodne arheologije. Ne zaboravite da je Bodrum takođe i značajan gastronomski centar egejske, turske i internacionalne kuhinje.

Poluostrvo Datča: raj na zemlji

Na plavoj ruti od Egeja ka Mediteranu sledeće luke su zgodne za pristajanja: Gokova, Datča i Marmaris. Zaliv Gokova, koji se proteže između poluostrva Bodrum i Datča, popularna je destinacija za ljubitelje plovidbe. Živopisni zalivi i ostrva duž ove rute uključuju i ostrva Orak i Sedir, zalive Kufre, Longez i Čanak, Degirmen Buku, ostrva Jedi, zaliv Ladživert i ostrvo Tavšan. Takođe ćete duž obale poluostrva Datča naići i na sledeće uvale različitih veličina: Kurubuk, Palamutbuku, Hajitbuku, Kizilbuk, Balidža Buku, Bojnuzdžuk i Armonika. Izvanredan doživljaj prirode i veličanstveni drevni grad Knidos čekaju vas u ovim zalivima sa bujnom vegetacijom, a dalje na marmariškoj deonici putovanja možete videti Adakoj, Kozje (Keči) ostrvo, ostrvo Guverdžin, ostrvo Dženet, zaliv Serče, zaliv Bozukkale i Bozburun. Kada stignete morem, možete zakoračiti na kopno i posetiti razna istorijska i kulturna nasleđa, uključujući zamak Marmaris i drevne gradove Fiskos i Amos.

Godžek: Srce plavog putovanja

Godžek, pravi raj za jedrenje, ćete uočiti dok vam se kormilo približava Turskoj rivijeri, da bi vas na kopnu, neposredno pre Godžeka, dočekali reka Dalijan oivičena trskom i drevni grad Kaunos. Zaljubićete se u region nakon posete zalivima Osman Aga, Bojnuz Buku i Sarsala, ostrvo Domuz i zaliv Bedri Rahmi u Godžeku, koji se smatra ključnom tačkom za većinu plavih putovanja Turske. Potopljene ruševine poznate kao Kleopatrino kupatilo nalaze se ovde u zalivu i predstavljaju idilično mesto za ronjenje koje sadrži istorijske ruševine i vrvi od podvodnog života. Sa svojim marinama svetske klase, Fethije, u kome se spajaju obala Egeja i Sredozemnog mora, je popularna stanica na plavim putovanjima. Nakon ronjenja u čistim vodama Fethijea, možete provesti noć u malim uvalama uživajući u mirisu timijana, koji nose povetarci koji se spuštaju sa planina. Nakon podizanja sidra u Fethijeu, možete se uputiti do Oludeniza, turskom raju za paraglajding, u kome možete posetiti živopisne uvale kao što su zaliv Kumburnu, ostrvo Gemiler, zaliv Kabak, zaliv Kidrak, ostrvo Šovalije, Samanlik, Kalemiu, Akvarijum, i naravno, dolinu leptira, koja je dom za više od 80 vrsta.

Od Kaša do Kekove: Putovanje iz snova

Još jedna ruta za nezaboravno iskustvo plovidbe u Antaliji, glavnom gradu Turske rivijere, je Kaš, autentični mediteranski dragulj. Jedno od najpopularnijih letovališta u Turskoj, Kaš je takođe dom čuvene plaže Kaputaš, koja se nalazi među najlepšim plažama na svetu. Plavo putovanje do Kalkana i Kekove je jedinstveno iskustvo. Ostrvo Kekova, okruženo istorijskim ruševinama, je čudo koje se dešava jednom u životu. Prvi zaliv koji pređete dok plovite iz Kaša je zadivljujući zaliv Limanagzi, dok su ostrva Guverčin i Dodekanez, zalivi Ufak Dere, Inonu, Aperlai, Jaglika, Tersane, Akvarijum, Učagiz, Kalekoj i Karalos usputne stanice na ovoj sjajnoj ruti. Jedno od iznenađenja ove ture je Piratska pećina u zalivu Gokaja, do koje se može doći isključivo brodom!

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -