14.6 C
Belgrade
četvrtak, maj 9, 2024

Ručak, vino i potpuni ugođaj na 160 metara ispod zemlje

Garantujemo da ovakvu avanturu još niste isprobali, a pamtićete je do kraja života

Slovenija je jedna od onih zemalja kojima je teško naći manu. Mala, ali prebogata zelenilom, atraktivnim sadržajima i oazama za opuštanje, a povrh svega – nama blizu, idealna je destinacija u bilo koje doba godine. Iako najčešće pišemo o termama i SPA užitku, ovaj put vam prikazujemo malo drugačiju sliku Slovenije.

Bilo da volite aktivan ili radije birate pasivan odmor, nećete pogrešiti ako posetite Velenjsku kotlinu ili, kako se drugačije naziva, Šalešku dolinu.

O atrakcijama ove regije mogli bismo da vam pričamo satima: od obilazaka potopljenih sela, preko jedrenja pa do vožnje biciklom pony i obilazaka muzeja, ali ovaj put ističemo jedinstveno kulinarsko iskustvo u koje ćete se zaljubiti.

U pitanju je doživljaj Velenje Underground, kao stvoren za hedoniste, ali i ljubitelje adrenalina, a koji nudi vrhunski obrok u 4 sleda.

Pripremaju ga stručnjaci iz restorana Vile Herberstein i nema sumnje da će vam „zagolicati“ nepca na pravi način. Ako vam naziv vile zvuči otmeno i arhaično – u pravu ste. Upravo takav utisak ćete steći boraveći u zdanju iz 19. veka, nadomak kojeg su zimski velenjski bazen i bogata šuma, idealna za šetnju i udisanje svežeg vazduha.

Naravno, i kulinarski specijaliteti su u skladu sa renomeom vile, ali i samom kulturom mesta. Ljudi ovde, jednostavno, žive od svog rada, uzgajanja lokalnih sastojaka, agrobiznisa i turizma.

Da krenemo redom… I u ovom delu Slovenije, jeleni su atrakcija, a koliko je regija raznovrsna govori podatak da se organizuju vinske ture, isprobava domaće pivo i jede med lokalnih pčelara. Ali, sve to pada u drugi plan kada iskusite „podzemne avanture“.

Jedinstvena Šaleška dolina je dom rudara, koji krase ne samo nju, već čitavo Velenje. U sklopu turističkih paketa, organizovano je druženje upravo sa ovim hrabrim radnicima.

Nakon opremanja šlemom i entuzijazmom, najstarijim liftom u Sloveniji spuštate se u rudnički rov, gde se, između ostalog, nalazi najdublja trpezarija na Starom kontinentu – na čak 160 metara ispod zemlje.

Tu vas dočekuju ljubazni konobari i kuvari, koji spremaju originalna slovenačka jela, koristeći lokalne sastojke i staru, rudarsku tradiciju pripremanja hrane. Večera koju ćete zasigurno zapamtiti zove se „Štajgerjeva južna”, a osim u dobroj klopi – uživaćete i u posebnim vinima i muzičkoj animaciji.

Dakle, ako želite intimno uživanje u blago osvetljenom tunelu, i opuštanje uz dobru hranu i autentične velenjske priče, dok vas poslužuju vrsni kelneri sa šlemovima na glavama, onda neka Velenje Underground bude vaša sledeća stanica. Jedno je sigurno, nećete pogrešiti!

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -