12.1 C
Belgrade
subota, maj 18, 2024

Da li će grčke planine zameniti plaže i more?

U poslednjim godinama vremenske neprilike izazvane klimatskim promenama nanose veliku štetu Grčkoj. Veliki požari, visoke temperature ali takođe i visoke cene usluga na obalama izazvali su jednu posebnu krizu, i pojavilo se jedno staro pitanje. Šta se dešava sa njihovim planinama, destinacijama koje već decenijama nisu deo interesovanja turista, kako domaćih, tako i stranih?

Inflacija, povećanje troškova života, gužve i klimatske promene su u velikoj meri uticali da se promeni dosadašnja praksa shvatanja turizma u Grčkoj. Turisti ponovo otkrivaju svoje zaboravljene planine dok letnji toplotni talasi pogađaju plaže. Da li će grčke planine zameniti plaže i more u godinama pred nama?

Letnja sezona je još uvek aktuelna, što znači da Grci hrle na ostrva i plaže na zasluženi odmor. Međutim, postoje turisti koji se odlučuju za malo drugačiju vrstu odmora. Netipičan za Grčku, koji podrazumeva posetu unutrašnjosti zemlje, planinskom svetu medveda, vukova, povučenih sela, drevnih dijalekata, nepreglednih šuma i beskrajnih reka.

Dok se Grci često penju u planine zimi, zemlja ima oko 18 skijališta, oni ih leti redovno izbegavaju, navodi Euronews. Na planinama u letnjem periodu nema puto tuirsta, najmanje ima Grka. To je pitanje mentaliteta, njima pojam odmora podrazumeva isključivo more i plaže.

U 1980-ima država je imala slogan “ta bania tou laou”. Cilj akcije je bila podela finansijskih subvencija kako bi podstakla Grke da idu na plažu, kako zbog zdravlja tako i zbog nacionalnog ponosa. Tada su i lekari jednostavno prepisivali plažu za svaku bolest.

Mediji su odigrali svoju ulogu, gurajući narativ da ako nisi na plaži, nisi “kul”. Plaža je postala povezana sa zabavom, bogatstvom i uspehom, a planine sa siromaštvom, dosadom i neuspehom. Kako je turizam eksplodirao, Grci su napustili visoravni kako bi izgradili svoje domove i vikendice uz more. Postupno se izgubila veza s planinama.

Međutim, oni koji su nekad odlazili na ostrva i obalu zbog autentičnosti, mira i lagodnog načina života, danas su se našli u drugom svetu. Poslednjih godina šumski požari, toplotni talasi, gužve, visoke cene, neobuzdani razvoj i kolaps infrastrukture uništili su iskustvo grčkog leta.

Planine su podjednako atraktivne

U poslednjim decenijama se menja javno mnjenje u korist planina. Niske temperature i čist vazduh omogućavaju da lako spavate i da dišete punim plućima. Nema zagađenja, nema gužvi, a sadržaja ima na pretek. Tu su zelene borove šume, reke, jezera i vodopadi. U unutrašnjosti i zaštiti planina se krije jedinstvena i autentična Grčka, malena sela koja rado prihvataju turiste i strance.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Upravo zbog toga, Grčka kreće u promovisanje manje poznatih delova svoje zemlje. Pindus Nacuonalni Park, oblast Zagorohoria ili Zagori, planina Pilion ili Olimp samo su neke destinacije koje će postati izuzetno popularne u godina pred nama. Možda je vreme da i mi koji tradicionalno biramo Grčku za odmor, razmislimo o ruralnim krajevima te zemlje. Ako su do sada bili skriveni od očiju turista, onda je to sigurno pravi raj na zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -