U petak, 25. avgusta 2023. godine, u prijatnoj atmosferi renoviranog Starog trga u Starom Velenju, drugu godinu zaredom, desila se divna priča namotana na viljuške
![](https://tumagazin.rs/wp-content/uploads/2023/09/Dugi-sto-–-dogadjaj-namotan-na-viljuske-2.jpg)
Na kulinarskoj večeri sa daškom Italije i Mediterana, posetioci su se počastili domaćom Šili pastom za najdužim stolom u Šaleškoj dolini. Domaći kuvari su posetioce najpre obradovali malim kulinarskim radostima Italije, a potom je usledio topao nastavak – milanski rižoto, špageti sa mastilom od sipe, lisičarke i majčine dušice, rigatoni u krem sosu od bundeve sa pekorino sirom i taljatom sa pestom od rukole i ravioloma punjenim radičem i rikotom. Manifestaciju smo zaključili najpopularnijim italijanskim poslasticama iz pekare Šila. Sve domaće đakonije pratila su vrhunska vina Kuće dobrih vina Koželj. Opuštenu atmosferu i muzičku pratnju pružili su pevačica Ajda Stina Turek i pijanista Žiga Jamnik.
![](https://tumagazin.rs/wp-content/uploads/2023/09/Dugi-sto-–-dogadjaj-namotan-na-viljuske-4.jpg)
Događaj je imao dobrotvornu notu. Na manifestaciji smo prikupili sredstva za ljude koji su pretrpeli teške gubitke zbog vremenskih nepogoda. Porodica Šilc je donirala testeninu, a posetioci su zauzvrat dali dobrovoljne priloge. Na manifestaciji smo prikupili 410 evra, koji će biti prebačeni na račun Opštine Velenje za ugrožene u poplavama.
![](https://tumagazin.rs/wp-content/uploads/2023/09/Dugi-sto-–-dogadjaj-namotan-na-viljuske-5.jpg)
Voda je bila nemilosrdna i prema Kući vina Koželj. Na manifestaciji smo točili i prodavali flaše njihovih vina čije su etikete izgubile sjaj usled poplava. Za svaku prodatu „potopljenu“ flašu, Kuća dobrog vina Koželj donira jedan euro žrtvama poplava.
![Dugi sto – događaj namotan na viljuške](https://tumagazin.rs/wp-content/uploads/2023/09/Dugi-sto-–-dogadjaj-namotan-na-viljuske-3.jpg)
Događaj je bio i održiv. U skladu sa opredeljenjem »Manje plastike, više održivosti«, organizovali smo događaj sa poštovanjem životne sredine i postavili ga na održiv način, bez plastike, sa minimalnom količinom otpada i jelovnikom koji se prijateljski odnosi prema klimatskim promenama. Potrudili smo se da kuhinja bude sezonska, manje obrađena i proizvedena po organskim standardima. Kuvari su jela pripremili za određeni broj ljudi, pa nam je drago što ništa nije završilo među otpadom. Težili smo što manjoj količini izduvnih gasova i pozvali posetioce da dođu na događaj na najzeleniji mogući način (peške, biciklom, javnim prevozom ili zajedničkim prevozom…).
![](https://tumagazin.rs/wp-content/uploads/2023/09/Dugi-sto-–-dogadjaj-namotan-na-viljuske-6.jpg)
Veliko nam je zadovoljstvo što smo proveli prijatno veče uz dobru kuhinju, dobro vino, muziku, a pre svega uz opušteno ćaskanje koje nas je spojilo u jedno veliko prijateljsko društvo.
Manifestaciju su pripremili zaposleni u Zavodu za turizam Šaleške doline i porodica Šilc (Šili testenine) uz podršku Opštine Velenje.
#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway