25.4 C
Belgrade
nedelja, april 28, 2024

Dugi sto – događaj namotan na viljuške

U petak, 25. avgusta 2023. godine, u prijatnoj atmosferi renoviranog Starog trga u Starom Velenju, drugu godinu zaredom, desila se divna priča namotana na viljuške

Photo: Zavod za turizem Šaleške doline

Na kulinarskoj večeri sa daškom Italije i Mediterana, posetioci su se počastili domaćom Šili pastom za najdužim stolom u Šaleškoj dolini. Domaći kuvari su posetioce najpre obradovali malim kulinarskim radostima Italije, a potom je usledio topao nastavak – milanski rižoto, špageti sa mastilom od sipe, lisičarke i majčine dušice, rigatoni u krem sosu od bundeve sa pekorino sirom i taljatom sa pestom od rukole i ravioloma punjenim radičem i rikotom. Manifestaciju smo zaključili najpopularnijim italijanskim poslasticama iz pekare Šila. Sve domaće đakonije pratila su vrhunska vina Kuće dobrih vina Koželj. Opuštenu atmosferu i muzičku pratnju pružili su pevačica Ajda Stina Turek i pijanista Žiga Jamnik.

Photo: Zavod za turizem Šaleške doline

Događaj je imao dobrotvornu notu. Na manifestaciji smo prikupili sredstva za ljude koji su pretrpeli teške gubitke zbog vremenskih nepogoda. Porodica Šilc je donirala testeninu, a posetioci su zauzvrat dali dobrovoljne priloge. Na manifestaciji smo prikupili 410 evra, koji će biti prebačeni na račun Opštine Velenje za ugrožene u poplavama.

Photo: Zavod za turizem Šaleške doline

Voda je bila nemilosrdna i prema Kući vina Koželj. Na manifestaciji smo točili i prodavali flaše njihovih vina čije su etikete izgubile sjaj usled poplava. Za svaku prodatu „potopljenu“ flašu, Kuća dobrog vina Koželj donira jedan euro žrtvama poplava.

Dugi sto – događaj namotan na viljuške
Photo: Zavod za turizem Šaleške doline

Događaj je bio i održiv. U skladu sa opredeljenjem »Manje plastike, više održivosti«, organizovali smo događaj sa poštovanjem životne sredine i postavili ga na održiv način, bez plastike, sa minimalnom količinom otpada i jelovnikom koji se prijateljski odnosi prema klimatskim promenama. Potrudili smo se da kuhinja bude sezonska, manje obrađena i proizvedena po organskim standardima. Kuvari su jela pripremili za određeni broj ljudi, pa nam je drago što ništa nije završilo među otpadom. Težili smo što manjoj količini izduvnih gasova i pozvali posetioce da dođu na događaj na najzeleniji mogući način (peške, biciklom, javnim prevozom ili zajedničkim prevozom…).

Photo: Zavod za turizem Šaleške doline

Veliko nam je zadovoljstvo što smo proveli prijatno veče uz dobru kuhinju, dobro vino, muziku, a pre svega uz opušteno ćaskanje koje nas je spojilo u jedno veliko prijateljsko društvo.

Manifestaciju su pripremili zaposleni u Zavodu za turizam Šaleške doline i porodica Šilc (Šili testenine) uz podršku Opštine Velenje.

             

#visitsaleska #ifeelsLOVEnia #myway

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -