13.4 C
Belgrade
utorak, februar 27, 2024

Dolina leptira

Ovaj deo turske obale je dostupan samo brodom, i tamo nema ni struje ni interneta. U stvari, nema ni ljudi. Tamo se ide na odmor, na pauzu od užurbanog i napornog sveta, a društvo će vam praviti najlepši leptiri koji postoje

Dolina leptira je prirodni kanjon koji se nalazi u regiji Oludeniz u Turskoj. Ovaj kanjon je okružen visokim stenama, prekriven šumama i nudi prelep pogled na dolinu. Do njega se može doći samo brodićem, a naziv je dobio po tome što u letnjim mesecima u ovom području živi veliki broj različitih vrsta leptira.

Ovo područje je popularno među ljubiteljima prirode i avanturistima. U samom kanjonu protiče reka, a posetioci mogu šetati duž obale, plivati u prirodnim bazenima i uživati u lepoti prirode. Oludeniz, u prevodu Plava laguna, ostala je potpuno nepoznata sve dok ga tursti nisu otkrili prilikom kampovanja 1980-ih.

Dolina leptira jedno je od najatraktivnijih mesta u okolini Fethija. Proglašena je 1995. godine rezervatom prirode i potpuno je zatvorena za urbanizaciju. Svoje romantično ime dolina je dobila po izuzetno lepom tigrastom leptiru iz porodice Arctiidae, a njih najviše ima početkom juna meseca, gde borave sve do kraja oktobra. Tu bude i do čak 100 vrsta leptira.

Turisti danas mogu da borave isključivo u šatorima ili kamp-kućicama, a osim u kampovanju, mogu uživati brojnim aktivnostima poput pešačenja, vožnje kanua ili ronjenja. Kako bi ugođaj bio potpun, obavezno treba posetiti i obližnje vodopade. Postoje brojne staze koje vode od obale do slapova dok vijugaju kroz besprekorno lep krajolik.

Zašto vredi posetiti Portorož i Piran van sezone, saznajte više.

Nakon obilaska i pešačenja, odmor možete naći u u vodama ovog predivnog zaliva. Tu se nalazi 250 metara dugačka šljunkovita plaža, a kristalno čisto i plavo more se ne produbljuje odmah, pa se tu može i porodično odmoriti.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -