14.4 C
Belgrade
petak, maj 17, 2024

Najčudnija pravila ponašanja za turiste u 2023

Nakon pandemije i globalnog zatvaranja, turisti su masovno krenuli da putuju. Osvetnička putovanja, kako su nazvana, pokrenula su pored velikog broja turista, takođe i brojne reakcije i mere koje su preduzele popularne svetske destinacije. Mere su pokrenute najviše zbog suzbijanja prekomernog turizma, kako bi se sačuvali i destinacija i lokalno stanovništvo

U 2023. godini uvedena su neka pravila za ponašanje turista koja se mogu učiniti čudnim i neprikladnim. Međutim, određene mere su morale da budu preduzete kako bi život mogao da se odvija normalno i pored horde turista. Ovo su samo neki od propisa koji su doneseni u cilju suzbijanja masovnog turizma, neke mere su donesene još ranije pa su ove godine dodatno proširene.

Bez peškira na plažama Sardinije

Vlasti na Siciliji su odlučile da, uz ograničavanje broja turista i uvođenje vremenskih ograničenja, zabrane i upotrebu peškira na određenim plažama. Ova mera je donesena kako bi se smanjilo rasipanje dragocenog peska koji ostaje na peškirima. Kazne za nepoštovanje ovih mera se kreću od 500 do 3.500 evra

Zabranjeno kupanje u kanalima u Venciji

U Veneciji je zabranjeno kupanje u kanalima. Ovo je još jedno pravilo koje bi moglo biti od velike koristi turistima, budući da su njeni „vodeni putevi“ daleko od čistih. Pored toga, zabranjena je i vožnja bicikla, skejtova i trotineta u centru grada.

Bez muzike na plažama u Portugalu

Novo pravilo podrazumeva potpuno odsustvo muzike na određenim portugalskim plažama, i kazne se kreću do čak 36.000 evra. Nacionalna pomorska uprava (AMN) zabranila je prenosne zvučnike koji su glasno emitovali muziku koja je smetala i lokalnom stanovništvu i turistima. Takođe je zabranjeno i kampovanje i praktikovanje sportova sa loptom van mesta predviđenih za to.

Obavezan kupaći i prikladno odevanje dok ste na Hvaru

Hvar je najsunčaniji deo Hrvatske, pa ne čudi što su njegove plaže toliko atraktivne. Ako to ipak iskoristite i odete na kupanje, ne zaboravite kupaći i nešto preko njega. Šetnja u samo kupaćem može vas koštati čak i do 600 evra. Gradonačelnik je takođe uveo oštrije mere protiv pijanstva na javnom mestu, kazna je čak 700 evra

Obavezan kupaći i prikladno odevanje u Sevilji

U Sevilji je strogo zabranje ići neprikladno odeven, u kupaćem ili u donjem vešu, kao i odeći koja može biti uvredljiva. Vulgaran egzibicionizam se strogo kažnjava, kako u odevanju, tako i u ponašanju na javnim mestima.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Bez selfija u Portofinu

Portofino, mali primorski grad na italijanskoj rivijeri, najpoznatiji je nažalost u poslednje vreme po velikom broju turista, i po masovnom turizmu. Njih toliko ima, da je grad potpuno paralisan, a stanovništvo je dovedeno do ivice egzistencije. Gradske vlasti kažnjavaju turiste koji prave selfije i tako blokiraju grad, ulice i trgove.

Zabranjene štikle i neprikladna obuće u Atini

Grčke vlasti su preduzele korake kako bi zabranile nošenje visokih potpetica u Akropolju još 2009. godine. Pravila nalažu da je danas obavezna obuća koja „ne ranjava spomenike“. Oni ističu kako „ovi spomenici imaju kožu koja pati i ljudi to moraju da shvate“. Zabrana se takođe proširila na hranu i piće, posebino na žvakaće gume koje se teško čiste.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -