20.8 C
Belgrade
četvrtak, maj 2, 2024

Ruralna i manje poznata Grčka

U srednjem veku ovo područje je bilo toliko nedostupno da je doslovno bilo „agrafa“, što u prevodu znači nenapisano, ostavljajući stanovnicima slobodu da budu svoji. Takav trend je opstao do današnjih dana, meštani su potpuno autentični i jedinstveni

Da, postoji područje Grčke koje je malo poznato, a još manje posećeno, verovali ili ne. Duboko u unutrašnjosti kopna, planinama odsečena od ostatka sveta, nalazi se regija Agrafa.

U drevnim vremenima, Agrafu su smatrali previše udaljenom da bi je zabežili na kartama, označavajući je kao neistraženu teritoriju. Takav trend je pratio ovaj region kroz vreme, pa je Agrafa jedan od retkih u istoriji neosvajanih regiona u Grčkoj.

Meštani Agrafe, žilavi i nezavisni, iskoristili su tu svoju vekovnu nezavisnost i slobodu kako bi što bolje živeli, i uglavnom su se bavili poljoprivredom. Međutim, regija je vremenom ostala siromašna i izolovana, a krajem 19. veka mnogi stanovnici su počeli da traže bolji život u drugim delovima Grčke. Neki su otišli u ravnicu, drugi u Atinu, treći su otputovali u Ameriku.

Agrafu su meštani često nazivali Grčkom Švajcarskom. Region je gotovo alpski, i nedostatak ravnog zemljišta uticao je da se mnoga naselja podižu upravo uz same planine. Po službenom popisu, tu živi oko 11.000 stanovnika, mnoga sela nemaju asfaltirane puteve, dok je struja uvedena tek sredinom 1980-ih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Archaniotis Vasilis (@archaniotis)

Ova izolacija bila je blagoslov i prokletstvo za Agrafu, očuvan je tradicionalan način života, priroda je divlja i netaknuta, ali je primetan težak i neizvestan život ljudi. Zime su duge i brutalne, praktično nema ničeg sem planina, šuma i reka, i egzistencija mora da se zaradi.

Danas je situacija malo bolja, život je kvalitetniji, a aktivno se radi i na promovisanju Agrafe kao regiona koja pruža puno turističkih sadržaja. Od aktivnog odmora, do uživanja u netaknutoj prirodi. Ovde su mir i tišina glavni turistički proizvod, i turisti su to prepoznali.

Posao, odmor i avantura na najlepšoj planini, saznajte više.

Meštani su divni, i rado dočekuju goste. Vole da pripovedaju priče o svom teškom ali ponosnom životu, i treba ih saslušati i razumeti. Tada možete čuti prave životne mudrosti. Istinu o svetu koji je ostao u jednom vremenu, svetu koji ne mari za trendove, o teškom ali ispunjenom životu čestitih grčkih gorštaka.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -