18.9 C
Belgrade
subota, maj 4, 2024

Nova pravila za turiste u Veneciji

U cilju boljeg upravljanja turizmom, Gradske vlasti Venecije su odobrile rezoluciju koja bi trebalo da stupi na snagu 1. juna 2024. godine. Ova rezolucija je samo još jedan u nizu pokušaja da se sačuva Venecija od sve većeg broja turista

Nova pravila za turiste u Veneciji podrazumevaće, između ostalog, i zabranu koriščenja glasnih zvučnika i turističke grupe veće od 25 ljudi. Ove mere su samo deo paketa koji se grad spremio za borbu protiv masovnog turizma.

Korištenje zvučnika je zabranjeno jer oni mogu „proizvesti zbrku i smetnje“, a velike grupe ljudi mogu paralisati grad. Svi turisti, koji dolaze u grupama, moraju biti u pratnji vodiča koji će biti odgovoran za brojnost grupe. Takva pravila važiće i za ostrva Burano, Murano i Torčelo.

Pored toga, gradska skupština Venecije je saopštila je da će tokom 2024. godine zbog masovnog turizma primeniti potpuno novu taksu od 5 evra. Nova taksa, tj porez na masovni turizam važiće samo za turiste koji dođu na jednodnevni izlet.

Ova taksa će se naplaćivati danima kada turista ima najviše. Od aprila do maja, juna meseca, kao i u julu. Ova odluka je donesena u skladu sa dugogodišnjom praksom praćenja broja turista. Taksa cilja samo na turiste koji ulaze u stari grad između 8.30 i 16 časova po lokalnom vremenu.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Naplata ulaznica i prethodna rezervacija nema za cilj ograničavanje broja turista u istorijskom centru grada. Cilj ove akcije je podsticanje posetilaca da Veneciju posećuju u manje popularno doba godine kad će cena rezervacije biti manja.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -