13.6 C
Belgrade
petak, maj 3, 2024

Dordonja – skriveni biser Francuske

Duboko ušuškan u jugozapadnoj Francuskoj, region Dordonja se ističe kao pravi biser među mnogobrojnim čarima te zemlje. Od svojih bujnih zelenih dolina, preko drevnih srednjovekovnih sela, do bogate kulturne baštine, Dordonja privlači turiste sa svih strana svojom jedinstvenom lepotom i autentičnim šarmom

Region Dordonja (Dordogne) je verovatno najpoznatiji po brojnim pećinama. Upravo tu se nalaze neki od najimpresivnijih pećinskih kompleksa u Evropi, uključujući čuvene Lasko (Lascaux) pećine, koje su dekorisane prelepim, preistorijskim crtežima. Ovi artefakti iz prošlosti predstavljaju neprocenjiv uvid u živote ljudi koji su naseljavali ove krajeve milenijumima unazad.

Region je takođe i poznat po ruralnim, slikovitim selima sa kamenim kućama, poput Sarla la Kaneda (Sarlat-la-Canéda), koja emituju snažan duh prošlih vremena. Šetajući uskim kaldrmisanim ulicama ovih sela, turisti se osećaju kao da su kročili direktno u srednji vek. Oni mogu istražujući zidine, crkve i zanatske radnje da čuju priče o burnoj prošlosti regiona.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alain Gueranger (@alaingueranger)

Kulturna baština Dordonja je zaista neizmerno bogata. Perige (Perigeux), glavni grad regiona, dominira svojom impozantnom katedralom i ostacima rimskih termi. Pored toga, tu su brojni dvorci i utvrđenja širom regiona koja svedoče o bogatoj istoriji feudalnih vladara i srednjovekovnih borbi.

Jedan od nezaobilaznih i najbitnijih aspekata regiona je i gastronomija. Čuveni tartufi, guščija džigerica ili pašteta od divlje patke samo su deo čarolije koji oplemenjuju menije lokalnih restorana i čine da se posetioci zaljube u lokalnu kuhinjue. Tu je hrana još uvek tradicionalno francuska i dobro se jede, moderno doba nije stiglo da je “pokvari”.

Hrvatska ima najspektakularniju obalu, saznajte više.

Dordonja očarava posetioce svojom jedinstvenom lepotom i širokim spektrom sadržaja koje nudi. Bez obzira da li istražujete pećine, šetate po srednjovekovnim selima ili uživate u gastronomskim specijalitetima, ovo područje ostavlja poseban utisak na svakog ko se usudi da upozna u njegovu magiju. Dordonja je ne samo destinacija, već i iskustvo koje će se zauvek ostati u srcima svih koji ga posete.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -