20.4 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Tvrđava od pamuka

Ovaj prirodni fenomen se nalazi u Turskoj na oko 20 kilometara udaljenosti od grada Denizli, i oko 200 kilometara od obale Egejskog mora. Svojim jedinstvenim izgledom privlači pažnju od antičkih vremena do današnjih dana, pa ga s razlogom godišnje poseti preko 2 miliona turista

Pamukale (Pamukkale), što u prevodu znači „kamen ili tvrđava od pamuka“ na turskom jeziku, je jedinstveno prirodno čudo koje se nalazi u zapadnoj Turskoj. Poznat po svojim termalnim izvorima i belim, kalcifikovanim terasama, Pamukale predstavlja spoj prirodne lepote i istorijske važnosti. Prema legendi, u drevnim vremenima su upravo tu Titani raširili pamuk nakon berbe da se osuši.

Ove bele terase formirane su tokom hiljada godina taloženjem kalcijum-karbonata koji se nalazi u termalnim vodama koje izviru na ovom području. Kroz vekove, ove terase su postale prepoznatljiv simbol kraja, stvarajući nestvaran prizor koji izgleda kao da je izvučen iz bajke. Terase su formirale kade pune tople mineralne vode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jamie ♡ (@jamietsaixx)

Pored prirodne lepote, Pamkale je takođe dom antičkom gradu Hierapolisu, koji je bio poznat po svojim lekovitim vodama još od antičkog doba. Danas posetioci mogu istražiti ostatak ovog starog grada. Tu se nalaze dobro očuvane terme, pozorište i ostale građevine koje svedoče o zaista bogatoj istoriji ovog područja.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Poseta Pamukaleu pruža jedinstveno iskustvo spajanja prirodnih lepota sa kulturno-istorijskim nasleđem. Ovo mesto privlači posetioce iz celog sveta koji žele da se dive jedinstvenim terasama i istraže bogatu istoriju ovog kraja. Pamukale je ne samo prirodno čudo, već i dragoceni deo svetske baštine koji treba očuvati za buduće generacije. Posetiocima nije dozvoljen pristup svim terasama, ali još uvek mogu da plivaju u nekom od bazena sa toplom vodom.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -