9.9 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Poštanski sandučići na dnu mora

Da li ste znali da možete, ako želite, da pošaljete pismo sa dna mora, dok ronite? Danas postoji nekoliko mesta na planeti odakle možete poslati pismo iz dubine mora, i to preko prave pošte, samo ubacite u sandučić razglednicu ili pošiljku

U svetu gde se digitalno u sekundi razmeni ko zna koliko poruka, rukom napisano pismo se čini kao relikvija iz prošlosti. Poznati poštanski sandučići koje ste na svakom uglu ulice viđali postali su staromodni i nepotrebni. Možda je ideja o spasavanju dobre stare tradicije pisanja pisama rezultirala ovim konceptom postavljanja poštanskih sandučića na dno mora.

Hideaway Island, Vanuatu

Podvodna poštanska ispostava uz obalu ostrva Hideaway u državi Vanuatu jedna je od najpoznatijih takve vrste na svetu. Osnovana je 2003. godine i nalazi se na 3 metra dubine. Pošta nudi posebne vodootporne razglednice koje turisti mogu sopstvenim rukama ubaciti u potopljeni poštanski sandučić ili zamoliti osoblje da to učini umesto njih.

Susami Bay, Japan

Mali ribarski gradić Susami, u prefekturi Wakayama u Japanu, poznat je po tome što je napravio prvi podvodni poštanski sandučić na svetu. Sve do postavljanja drugog u Maleziji, poštanski sandučić Susami bio je najdublje postavljen, nalazi se na dubini od 10 metara.

Pulau Layang-Layang, Malezija

Pošta Malezije je postavila podvodni poštanski sandučić na dubinu od 40 metara ispod nivoa mora, što je svetski rekord. Razglednice poslane iz podvodnog poštanskog sandučića zapakovane su u vodootporne plastične kese, imaju poseban poštanski žig i pečat malezijske knjige rekorda.

Risor, Norveška

Podvodni poštanska ispostava u gradu Risoru, na južnoj norveškoj obali, napravljena je od ronilačkog zvona. To je jedini suvi podvodni poštanski sandučić na svetu. Pošta se nalazi na dubini od 4 metra i postavljena je uz mol. Posetioci ostavljaju svoju poštu u prostor predviđen za to uz pristanište, koji se zatim prazni, zatvaraju u vodotpornu kesu i spuštaju u podvodnu kancelariju.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Bahami

Poštanska ispostava “Sea Floor” na Bahamima više ne postoji, ali je to bila prva podvodna pošta na svetu otvorena 1939. godine. Poštu je osmislio američki fotograf John Ernest Williamson koji je priznat kao jedan od pionira podvodne fotografije. Williamson je 1912.  godine dizajnirao komoru sa debelim staklenim prozorom koji se mogao spustiti na morsko dno, gde je i bila smeštena improvizovana pošta.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -