18.6 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Biokovo postalo deo Uneskove mreže geoparkova

Ukoliko tražite destinaciju za aktivan odmor u regionu, ispunjenu lepim pejzažima, zanimljivim turističkim atrakcijama i različitim sadržajima, Biokovo je pravi izbor za vas. Od ove godine, čitav ovaj region Hrvatske je i deo Uneskovog parka prirode

Na sednici koja se održavala od 13. do 27. marta 2024. godine, izvršni odbor Uneska je proglasio i službeno Geopark Biokovo-Imotska jezera Svetskim Geoparkom prirode. Ovom odlukom Izvršnog odbora Uneska je završena priča koja je započela još 2019. godine kada je Geopark utemeljen.

Park prirode podrazumeva dobro očuvane prirodne vrednosti sa očuvanim prirodnim ekosistemima i živopisnim predelima. Na taj način se čuvaju sve geološke, biološke i ostale raznolikosti u cilju zadovoljenja naučnih, estetskih, kulturnih, turističkih i svih ostalih potreba.

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Planina Biokovo nalazi se na jugu Hrvatske u Splitsko-dalmatinskoj županiji i celo područje planine proglašeno je parkom prirode kako bi se sačuvala divlja i fantastična priroda. Iako može biti ponekad opasna, ova planina je pre svega utočište za sve ljude kojima je dosta “izvikanih” destinacija, mesto na kom se odmara u skladu sa zakonima prirode.

U Parku prirode Biokovo posetioci mogu da uživaju u prelepom pogledu koji se pruža sa vidikovaca Staza, Nebeska šetnica, Štrbina, Vošac ili opet Sv. Jure, koji je smešten na najvišem vrhu Biokova. Posebno je interesantan sadržaj Nebeska šetnica – Skywalk Biokovo, vidikovac u formi potkovice. Tu se nalazi platforma koja se proteže van litica sa staklenom podom za obilazak.

Ovde možete raditi sve, planinarenje i šetnje po obeleženim stazama su praktično obavezni, u individualnoj ili organizovanoj turi. Za one fizički spremnije, tu su i brojne biciklističke avanture kojima možete upoznati kulturno-istorijske i prirodne vrednosti ovog kraja.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

U blizini planine se nalazi i čuveno omiljeno jugoslovensko letovalište, Makarska, jedan od dva grada u okviru parka prirode Biokovo. Do Makarske možete stići automobilom, mini-busom, motociklom, biciklom ili pešice, zavisi šta više volite. U ovom gradu na obali nalaze se kilometarske plaže, čisto plavo more i prava jadranska romansa. Makarska je nekad bila najbolja stanica za istraživanje cele Dalmacije, a tako je ostalo i danas.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -