16 C
Belgrade
nedelja, maj 26, 2024

Etno – gastro oaza na obroncima Fruške gore

Na obroncima prelepe Fruške gore, gde se bogato vinogоrje stapa sa zelenilom listopadnih šuma, prva sertifikovana organska i biodinamička vinarija u Srbiji Imperator, vinarija Salaxia i restoran FiG ugostili su predstavnike medija, pružajući im nezaboravno iskustvo uživanja u jedinstvenim gastronomskim čarima ovog predela

Spojem svih specifičnosti podneblja i posebnim pristupom u vinogradu i podrumu, vinarija Imperator danas je jedina u Srbiji koja poseduje jedinstveni Demeter sertifikat za grožđe i vino. Svojim organskim pristupom u vinogradu i podrumu, vinarija Salaxia u svojim vinima čini jedinstven zaokret ka organskoj proizvodnji pružajući potrošačima kroz svoja vina poseban doživljaj istorijskog poteza Salaksije u Rakovcu.

Na nekadašnjem ostrvu Panonskog mora, Fruškoj gori, u prijatnom ambijentu, svi prisutni imali su priliku da se upoznaju sa biodinamičkim procesom proizvodnje grožđa, koje se pretvara u vino jedinstvenog ukusa i najboljeg kvaliteta. Predstavnici medija i influenseri, uverili su se i u održive i ekološke prakse koje se primenjuju i koje obezbeđuju unikatnost svakom vinu.

Svoj puni smisao svako vino doživljava tek kada je upareno uz kvalitetno i pažljivo kreirano jelo, te upravo zbog toga restoran FiG, koji u svojoj ponudi ima Imperator i Salaxia vina, koristi samo lokalne sastojke i to isključivo u skladu sa godišnjim dobima, kako biste na jedinstven način doživeli bogatstvo ukusa koje Fruška gora može da ponudi.

Mus od džigerice kunića serviran sa sosom od maline, džemom od crvenog luka, puterom od maline i domaćim brioš hlebom uparen sa Gratio – traminac vinom iz 2022 berbe, otvorio je sasvim novu dimenziju svim gostima, dok ih je grilovani kozji sir sa salsom od kapra, sušenog paradajza i maslina, sa malo zelene salate uz Klod sovinjon blan iz 2022. godine, potpuno razoružao. Bela Burlesque – šardone iz 2021, poslužena je uz kapeleti punjen sirom i serviran na kremi od tikvice. Imperatorov vanserijski Pinot Noar iz 2020. godine savršeno se sljubio sa svinjskom potrbušinom serviranom na kremi od žute paprike, uz sataraš i čips od sremuša.

Kako je za potpuni doživljaj potrebno i zasladiti život, uz Imperatorovo belo slatko vino od 100% traminca – Flavius iz 2017. godine i belu čokoladu serviranu na sosu od vanile sa nugatom i lešnicima, to nije bilo teško.

Svako vino u ovoj vinariji kreirano je sa puno pažnje tako da se po mirisu i prvom gutljaju oseti jedinstven buke kao kombinacija karakteristika sorte, podneblja i dragocenog vremena u toku kojeg je vino sazrevalo u boci.

Imperator vinarija u svakoj čaši dokazuje svoju beskompromisnu posvećenost kvalitetu i biodinamičkim praksama, počevši od laganih i lepršavih belih vina, preko onih strukturnih od rajnskog rizlinga i traminca do kompleksnih, ali elegantnih crvenih, pa sve do penušavih, roze i vina iz botritisovane kasne berbe.

Vinarija Imperator i restoran Fig ne samo da mogu da se porede sa svetskim vinarijama i restoranima ovog tipa, već vešto postavljaju standarde u oblasti gastronomije, koristeći sve najbolje što naša zemlja može da pruži. Gusta fruškogorska šuma, umirujući cvrkut ptica, miris retkih vrsta orhideja, kvalitetno vino, odlična hrana, hlad i mir omogućavaju vam da  raj pronađete na svega 20 minuta od Novog Sada ili jedan sat od Beograda, te potpuno uživate u čarima koje pruža ova izuzetna vinarija.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -