14.4 C
Belgrade
petak, maj 17, 2024

Grana Padano – kralj sireva

Već 1.000 godina sir Grana Padano proizvodi se u dolini Po u severnoj Italiji, i to isključivo od mleka koje sveštenici dobiju od sopstvenih krava. Upravo to, i činjenica da sadrži samo nekoliko izuzetnih sastojaka, čine ga jednim od najboljih sireva na svetu

Otprilike pola sata vožnje od Milana urban i moderan krajolik iznenađujuće brzo prelazi sa gradskih ulica na pastoralne i pitome pejzaže centralne Italije. Ovde se nalazi opatija Chiaravalle, smeštena u zaštićenom području Parco Agricolo Sud Milano uspostavljenom 1990. godine radi očuvanja kulturne i istorijske  baštine regiona. Ovaj kraj je poznat po tome što već skoro 1.000 godina proizvodi jedan od najsvestranijih i najukusnijih sireva na svetu.

Tokom 12. veka marljivi benediktinski sveštenici pretvorili su nekad močvarnu zemlju u funkcionalnu farmu mleka za sopstvene potrebe, gde su krave ubrzo počele da daju i više mleka nego što je bilo potrebno svešenicima.

Kako bi iskoristili dodatno mleko, počeli su praviti ​​slani, tvrdi sir, koji je mogao trajati dosta vremena, bio je otporan na vremenske uslove. Dok su ga sveštenici na latinskom jeziku zvali caesus vetus, lokalno stanovništvo počelo ga je nazivati ​​”Grana” zbog zrnate teksture, i “Padano” zbog regiona. Ime Grana Padano ostalo je do danas.

Stroga kontrola kvaliteta i proizvodnje

Grana Padano može se proizvesti samo iz delimično obranog mleka iz strogo definisanog proizvodnog područja doline Po. Ovo područje je neraskidivo povezano sa klimom, kulturom i ljudima, što se i vidi u ovom siru.

Grana Padano se pravi u konusnim bakrenim posudama od kojih svaka sadrži oko 265 litara mleka iz kog se proizvodu dva „dvostruka točka“ sira. Pre starenja, točkovi se oblikuju u drvenim kalupima vezanim kanapom. Kalupi se zovu fascera, i tom prilikom im se i utiskuje oznaka porekla.

Svi sirevi moraju sazrevati najmanje 9 meseci pre nego što prođu stroge testove kvaliteta. Tek tada mogu biti standardizovani i mogu se zvati Grana Padano. Može se naći u nekoliko varijanti, sirevi mogu biti stari između 9 i 16 meseci, mogu biti blagi i kremasti, i mogu biti stari preko 16 ili 20 meseci.

Zbog ovih različitih stadijuma starenja, Grana Padano sir je vrlo svestran sir. On se može poslužiti samostalno ili u raznim receptima. Savršeno se uklapa uz aperitiv ili koktel, ide u soseve i čorbe, testeninu, služi se uz ribu ili krompir, zaista ide uz sve.

Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.

Grana Padano poseduje jedinstvene prehrambene osobine kao što su kvalitetni proteini, vitamini i mineralne soli, posebno kalcijum. To je izvrsna prirodna, zdrava i laka za probavu namirnica, pa je popularnost ovog sira zaista zaslužena.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -