24 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Balon klub Zagreb

Balon kub Zagreb osnovan je 1998, začetnik je i lider u balonaštvu na prostoru Hrvatske, ali i regiona, a trenutno je jedini komercijalni operater balona na području Hrvatske, i najveći komercijalni operater u regionu. Svojim balonima lete iznad raznih krajeva Hrvatske i sveta, učestvuju u nizu zanimljivih komercijalnih projekata, organizuju festivale i takmiče se na balonaškim prvenstvima svuda po svetu. Danas klub u upotrebi ima devet balona, što putničkih, što komercijalnih i sportskih, 5 pilota i još toliko na obuci. Svi piloti i posada su visoko kvalifikovani, imaju dugogodišnje iskustvo u letenju i članovi su hrvatske reprezentacije u letenju balonima na topao vazduh. Baza im je u Zagrebu, a aktivno lete iznad Zagreba, Zagorja, Međimurja i Istre. Razgovaramo sa pilotom Igorom Mikloušićem, prvakom Hrvatske u letenju balonima na topao vazduh o tome kako izgleda letenje u ovim balonima, ko sve može da leti, kakvi vremenski uslovi su potrebni…

TU: Kako je sve počelo?
IM: Pre četrdeset godina naš Tom Mikloušić, svima poznat kao Tom Balon, sa svojom suprugom i prijateljima iz Slovenije odlučio je da se upusti u jednu novu avanturu i među prvima je iz ovih krajeva otišao u SAD i dobio prvo privatnu, a potom i komercijalnu dozvolu za pilota balona i tako postao prvi instruktor letenja balonom u bivšoj državi. Nakon toga su došli prvi baloni, prvi festival i krenula je era balonaštva u Hrvatskoj. Ubrzo je i njegova supruga Marija Petrić Mikloušić završila svoju obuku za pilota u Velikoj Britaniji i postala prva žena pilot balona u regionu.

Balon klub Zagreb

TU: Šta je sve potrebno da bi neko postao pilot balona?
IM: Baloni su deo vazduhoplovstva i kao takvi podležu svim pravilima i regulativama kao i putnički i sportski avioni. Da biste postali pilot balona morate završiti pilotsku obuku, a da biste se komercijalno bavili letenjem morate završiti dodatne obuke i imati dovoljan broj sati. Takođe, kao komercijalni operater podležemo svim regulativama i nadzoru naše „Agencije za civilno zrakoplovstvo“, od održavanja i osiguravanja naše flote balona, do obuka i treninga pilota, kao i održavanja visokih standarda sigurnosti putnika koji postoje u avijaciji. Uz to, balon klub Zagreb ima i svoju školu letenja.

TU: Da li može bilo ko da leti balonom, kao gost?
IM: Može, naravno. Pre samog leta s pilotima prolazite sigurnosni brifing i dobijate uputstva kako pristupiti balonu, kako ući u košaru, kako se ponašati za vreme leta i za vreme sletanja… Danas na letenje možemo povesti sve, od parova na privatnom letu u balonu za dvoje, do grupa od šest, 12, pa sve do 25 osoba. Deca moraju biti starija od šest godina ili visine iznad 120 cm, kako bi videli preko ruba košare, a gornje starosne granice nema. Naše korpe imaju i vrata za osobe smanjene mobilnosti, a takođe u balon možemo da smestimo i osobe s invaliditetom.

TU: Opišite nam konkretno kako izgleda organizacija izleta?
IM: Letimo cele godine, kad nam to vreme dopušta. Svi zainteresovani mogu nas kontaktirati putem interneta, telefona ili putem društvenih mreža i zakazati svoj let ili nekome dati poklon bon za let balonom. Kad nam se budući letači jave, dogovorimo se oko datuma leta. Nalazimo se na prethodno dogovorenom uzletištu i krećemo u balonašku avanturu koja traje oko četiri sata. Od pripreme za let i upoznavanja s balonima, samog leta u trajanju od jednog sata i povratka na uzletište do balonaškog krštenja, male zakuske i penušavca, u potpunosti ste pod našom brigom.

Balon klub Zagreb

TU: Da li je važno kakvi su vremenski uslovi?
IM: Da, jer baloni lete samo po lepom vremenu. Ne sme da pada ni kiša, ni sneg, da duva jak vetar (iznad 3-4m/s), da bude toplije od 30 stepeni, i ne sme da bude magla. Ako vreme za ugovoreni datum nije letljivo, odlažemo let i usklađujemo termine. Baloni lete 2-3 sata nakon izlaska sunca, i 2-3 sata pre zalaska sunca, a preporuka je da za letenje obučete sportsku i udobnu odeću, slojevito. Letimo cele godine, a zbog vremenskih uslova najaktivniji period nam je od aprila do oktobra. Naše lokacije za letenje su Zagreb, Zagorje, Međimurje i Istra, iako letimo ili radimo aktivacije s balonima od Slavonije do Dubrovnika. Dalmacija nažalost nije povoljna za slobodne letove. Usprkos tome, pre par godina ostvarili smo prvi slobodni let na jednom hrvatskom ostrvu, kad smo poleteli iznad Hvara.

TU: Da li organizujete i korporativne događaje?
IM: Za ivente sa većim brojem učesnika organizujemo događanja gde se balon podiže na vezani let tako da i više stotina osoba može iskusiti osećaj lebdenja u balonu barem na nekoliko desetina metara. Oko balona se tada organizuju zabavni piknici ili žurke. Ovo je posebno interesantno za timbildinge i korporatvine ivente i za naše sponzore koji imaju svoje brendirane balone.

TU: Koliko košta let? IM: Naše standardne cene iznose 250 evra za jednu osobu u balonu za 6 ili 12 osoba. Ako se radi o letu za dve ili više osoba, cena je 240 evra po osobi. Cena za decu do 12 godina je 180 evra. Na raspolaganju je i ekskluzivni let za dvoje ljudi, u balonu posebno rezervisanom samo za dvoje i penušavcem serviranim na 1000 m iznad Zagorskih brega ili Međimurja, ukupne cene 800 evra. Cena leta u Istri po osobi iznosi 360 evra i 2160 evra za privatan let, na kojem može biti od 2 do 6 osoba. Kad se odlučite na panoramski let balonom, iskustvo je slično letu avionom, i lepše od toga. U balonu letite u tišini, ponekad visoko u nebo, ponekad tek par centimetara iznad krošnji. Sve vreme ste na otvorenom i stopljeni sa okolinom. Na svakom grupnom letu upoznate divne ljude koji dele tu strast prema životu i novim iskustvima koja ih obogaćuju.

Više informacija na sajtu www.baloni.hr

Tekst: Bojana Ilić

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -