16 C
Belgrade
nedelja, maj 26, 2024

Carstvo leptira u Tropskom vrtu u Konji

Jedan od najvećih na svetu i prvi u Turskoj, Tropski vrt leptira nalazi se u Konji u centralnoj Anadoliji. Otvoren je za posetioce 2015. i izgrađen u obliku džinovskog leptira u skladu sa prirodom, kako bi se posebno deci, usadila ljubav prema ovim divnim insektima

Inače, leptiri (lat. Lepidoptera) su drugi po veličini red insekata, kome pripadaju dnevni leptiri, moljci i noćni leptiri. Red ima oko 180.000 vrsta podeljenih u 127 porodica i 46 nadporodica, a u ovom jedinstvenom Tropskom vrtu u Konji, slobodno leti 60 različitih vrsta i čak 20.000 leptira. Kad smo već kod brojeva Tropski vrt leptira smešten je na 3.500 m2 izletničke površine i 7.600 m2 za ukupnu upotrebu.

Leptiri su u Konju stigli iz zemalja kao što su Kostarika, Kenija, Filipini, Malezija, Singapur, Indonezija, Kolumbija i Panama u posebnim kutijama tokom faze lutke, koja je treća i pretposlednja faza života ovih insekata. U Tropskom vrtu se smeštaju u posebne ormare i dovršavaju procese metamorfoze da bi kao odrasli leptiri bili pušteni da slobodno lete kroz vrt.

Turci kao izuzetni domaćini ništa nisu prepustili slučaju, pa su unutar ovog kompleksa napravili pravu tropsku klimu koja predstavlja prirodno stanište brojnih vrsta leptira. Temperatura se održava pod kontrolom, podešena na 28 °C i 80 % vlažnosti vazduha tokom cele godine. Pored toga u izgradnji objekta korišćen je sistem posebnih staklenih zavesa sa 630 tona čelika i 1730 komada stakla, od kojih je svaki različite veličine. Takođe, u staklu se nalazi materijal koji obezbeđuje maksimalan prolaz UV zraka u baštu i omogućava leptirima boravak kao u njihovom prirodnom okruženju.

U bašti, 195 vrsta živih biljaka prati posetioce tokom avanture sa leptirima. Da bi život leptira bio što kvalitetniji, posađene su biljke sa visokom proizvodnjom kiseonika koje mogu da apsorbuju štetne materije iz okoline.

Kada uđete u Tropski vrt, otkrićete dragulje svih boja, leptire, u njihovom prirodnom staništu. Bićete svedoci njihovog sklada sa prirodom i imaćete priliku da uživate u bezbrojnim motivima na njihovim mekanim krilima. Pridružite se njihovom iskonskom plesu, a ako imate sreće leptir će vam sleteti na rame i pratiti vas tokom cele šetnje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -