18.6 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Asizi – duhovnost i umetnost u srcu Italije

Asizi se nalazi u slikovitoj regiji u centralnoj Italiji, i ne predstavlja samo geografski pojam na mapi, već duhovno i kulturno središte koje već vekovima privlači hodočasnike, turiste i ljubitelje umetnosti. Ovaj grad, sa svojom bogatom istorijom i izuzetnim umetničkim blagom, predstavlja jedinstvenu kombinaciju religijske posvećenosti i kulturno-umetničkog izraza 

Asizi je mali srednjovekovni grad u Italiji u kom živi oko 25.000 stanovnika, i nalazi se na brdu u regiji Umbrija. Ovaj grad je najpoznatiji u svetu po tome što je u njemu rođen Sveti Franja, pa zbog toga ima verski i istorijski značaj. On se proslavio se svojim iskrenim siromaštvom, ljubavlju prema svim živim bićima i težnjom za jednostavnim i skromnim životom. Njegova poruka o miru, ljubavi i poštovanju prirode i danas živi među vernicima širom sveta.

Najznačajniji spomenik posvećen ovom svecu je veličanstvena Bazilika svetog Franje, koja je podeljena na Donju i Gornju crkvu. Gornja crkva (Chiesa Superiore) je poznata po izuzetnim freskama koje prikazuju scene iz njegovog života. Ove freske ne samo da su umetnička remek-dela, su i edukativni prikaz Franjinog duhovnog puta.

Ovaj grad nije smo mesto koje privlači hodočasnike, već i meka za sve putnike kojima je na neki način potrebna kulturna inspiracija. Grad je domaćin brojnih festivala i kulturnih događanja tokom godine, od kojih su najznačajniji oni posvećeni svetom Franji. Ovi događaji pojačavaju srednjovekovni duh grada, inspirišu i podstiču zajednicu na očuvanje i proslavu svoje bogate kulturne baštine.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Asizi je jedan od najbolje očuvanih srednjevekovnih gradova na svetu i jedan od najvećih bisera Italije. O kakvoj se izuzetnoj vrednosti i atraktivnosti radi govori i činjenica da grad svake godine poseti skoro pet miliona turista, dok mnogo veći i poznatiji Rim beleži nešto preko deset miliona turističkih poseta godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -