18.6 C
Belgrade
subota, jul 27, 2024

Kleftiko – najukusniji hajdučki sastanak

U raznovrsnoj tapiseriji svetskih kuhinja, neka jela ne samo da zavode svojim ukusima, već i pripovedaju najinteresantnije priče. Kleftiko, omiljeno grčko i kiparsko jelo, jedno je od takvih kulinarskih specijaliteta koje nudi više od same hrane. Ono omogućava aromatičan prolaz u srce mediteranske kuhinje. Bogat istorijom i prožet esencijom rustikalne jednostavnosti, Kleftiko je jelo koje obećava pravo gastronomsko putovanje

Kleftiko je tradicionalno grčko jelo koje predstavlja više od običnog obroka. To je simbol istorije, kulture i strasti za kuvanjem. Osnovni sastojak je mlada jagnjetina, a sam naziv potiče od grčke reči „klepht“, što znači „lopov ili razbojnik“.

Ovo jelo ima bogatu istoriju i vezuje se za grčke i kiparske borce za slobodu, koji su tokom Osmanskog perioda krali ovce i meso pripremali na skrivenim mestima kako ne bi bili uhvaćeni. Kleftiko se priprema na način da se jagnjeće meso marinira u maslinovom ulju, limunovom soku, belom luku, biljkama i začinima, a zatim se peče dugo na niskoj temperaturi, često u pergamentu ili foliji, kako bi meso ostalo sočno i mekano.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cuva Greek Cuisine (@cuva_skiathos)

„Klephts“ ili hajduci, borci za slobodu, često bili primorani da preživljavaju u planinama. Oni su krali ovce od Turaka i pekli meso pod zemljom kako bi izbegli da ih otkriju dim ili miris pečenja. Ova tehnika pripreme hrane omogućavala je da meso ostane mekano i sočno, dok su mirisi ostajali zarobljeni, što je bilo od ključnog značaja za njihov opstanak.

Kleftiko se i danas priprema u modernim kuhinjama, ali suština pripreme ostaje ista, kuva se dugo na niskoj temperaturi. U osnovi sač, osim jagnjetine, sadrži i krompir ili bilo koje drugo povrće koje poprima sve ukuse. Ovaj metod pripreme zadržava sve sokove, tako se stvara idealan balans između ukusa i teksture. Proces pripreme traje nekoliko sati, omogućavajući svim sastojcima da se harmonizuju u savršenstvo.

Vrhunska francuska gastronomija za 40 evra, saznajte više.

Kleftiko nije samo hrana. To je za Grke i Kiprane integralni deo identiteta i kulture. Svaki zalogaj nosi sa sobom priču o borbi za slobodu i snalažljivosti. Danas se kleftiko često služi tokom specijalnih prilika i porodičnih okupljanja, čime se održava tradicija i povezuje savremeni način života sa istorijskim korenima. U svetu u kom se ukusi često menjaju, kleftiko ostaje kao dosledan simbol autentičnog prkosnog duha.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -