21.5 C
Belgrade
nedelja, septembar 8, 2024

Izola Bela, omiljena destinacija za izlet Italijana

Izola Bela je jedno od najpoznatijih Boromejskih ostrva na jezeru Mađore u Italiji. Ostrvo predstavlja pravi biser severa Italije, to je destinacija koja svojom raskoši i istorijskim značajem privlači hiljade posetilaca svake godine. Tu se na najbolji način kombinuje bogata kulturna baština Italijana sa prirodnom lepotom. Kroz vekove, Izola Bela je postala sinonim za luksuz, umetnost i vrtove koji oduzimaju dah

Izola Bela (Isola Bella), što na italijanskom znači „Lepo ostrvo“, bila je u 17. veku samo stena u jezeru. Međutim, kada je plemićka porodica Boromeo odlučila da tu izgradi svoju raskošnu palatu, ostrvo je počelo da dobija današnji izgled. Radovi na ostrvu su započeli 1632. godine, i kroz decenije su napredovali pod uticajem raznih umetnika i arhitekata, pretvarajući ga u jedan od najlepših baroknih kompleksa u Evropi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ömer Kavala (@kavalaomer)

Palata Boromeo

Glavna atrakcija je veličanstvena Palata Boromeo, koja svojim raskošnim fasadama i bogato ukrašenim enterijerom svedoči o moći i bogatstvu porodice Boromeo. U njoj se nalaze brojna umetnička dela, freske, tapiserije i skulpture. Svaka prostorija pripoveda svoju priču, a posetioci mogu da se dive bogatim detaljima i arhitektonskim ukrasima koji reflektuju duh baroknog doba.

Vrtovi ostrva Izola Bela

Jedan od najlepših sadržaja ostrva su njegovi vrtovi, koji se prostiru na više terasa. Ovi vrtovi su prava remek-dela pejzažne arhitekture, sa pažljivo uređenim stazama, fontanama i skulpturama koje stvaraju ambijent mira i harmonije. Raznovrsnost biljaka, uključujući egzotične vrste iz različitih delova sveta, doprinosi jedinstvenoj atmosferi. Najpoznatiji deo vrtova je amfiteatar sa statuama jednoroga, koji je i simbol porodice Boromeo.

Turizam i kultura

Izola Bela danas je nezaobilazna destinacija za turiste koji posete jezero Mađore. Brodovi redovno saobraćaju između ostrva i obližnjih gradova poput Streza i Verbanije, omogućavajući posetiocima lako dostupan pristup. Ostrvo je idealno za jednodnevne izlete, a turisti mogu provesti sate istražujući palatu i vrtove, uživajući u prelepim pogledima na jezero i okolne Alpe.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Pored istorijskih i kulturnih atrakcija, Isola Bella je domaćin i raznih kulturnih događaja, uključujući koncerte i izložbe, koji dodatno obogaćuju iskustvo posetilaca. Tokom letnjih meseci, ostrvo je posebno živahno, sa mnogobrojnim turistima iz celog sveta koji dolaze da uživaju u njegovim čarima.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -