11.5 C
Belgrade
ponedeljak, septembar 16, 2024

Rekordna godina za međunarodni turizam

Prema najnovijim podacima Svetske turističke organizacije, međunarodni turizam je dostigao 97% u odnosu na nivo pre pandemije već u prvom kvartalu 2024. godine, generišući prihod od čak 1.5 triliona dolara

Najnoviji Svetski turistički barometar UNWTO-a pokazuje da je međunarodni turizam na gotovo 100% nivoa u odnosu na rekordnu 2019. već u prvih nekoliko meseci ove godine. To pokazuje ne samo oporavak i dobar napredak, već i to da će ova godina biti najbolja za turizam u istoriji.

Prema UNWTO-u, više od 285 miliona turista je putovalo u inostranstvo u periodu od januara do marta, oko 20% više nego u prvom kvartalu 2023. godine, naglašavajući gotovo apsolutni oporavak od posledica pandemije.

U 2023. godini međunarodni turistički dolasci oporavili su se za 89 % u odnosu na period iz 2019., a prihodi od turizma za 96 %, dok je globalni BDP od turizma dostigao nivo iz 2019.

U skladu s tim, najnoviji podaci UNWTO-u pokazuju da je Bliski istok zabeležio najsnažniji relativni rast, s međunarodnim dolascima koji su premašili nivo pre pandemije za 36% u prvom tromesečju 2024. godine.

Evropa, najveća destinacijska regija na svetu, prvi put je premašila nivo pre pandemije u jednom kvartalu u ovoj godini. Evropa je zabeležila 120 milina međunarodnih turista u prva tri meseca ove godine, uz snažnu potražnju unutar regije.

U Africi je ostvareno 5% više dolazaka u prvom kvartalu 2024. nego u prvom tromesečju 2019. i 13% više nego u prvom tromesečju 2023. Amerika se u potpunosti oporavila u ovom prvom tromesečju, s dolascima koji su dostigli 99% u odnosu na 2019.

Međunarodni turizam doživljava brzi oporavak u Aziji i na Pacifiku gde su dolasci dostigli 82% u odnosu na period pre pandemije u prvom tromesečju 2024. godine.

Kako međunarodni turizam bude nastavljao da se oporavlja, podstičući ekonomski rast i zapošljavanje širom sveta, vlade će morati nastaviti da prilagođavaju i poboljšavaju svoje upravljanje turizmom na nacionalnom i lokalnom nivou kako bi zajednice i stanovnici bili u središtu ovog razvoja.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Očekuje se da će turisti i dalje tražiti vrednost za novac i putovati bliže svom domu kao odgovor na visoke cene i sveukupne ekonomske izazove, dok bi ekstremne temperature i ostale vremenske prilike mogle uticati na izbor destinacija mnogih putnika.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -