21.5 C
Belgrade
nedelja, septembar 8, 2024

Barselona zabranila iznajmljivanje stanova turistima

Masovni turizam, posebno u centralnim četvrtima Barselone, naterao je gradske vlasti da donesu jednu odluku koja bi trebala da odvrati turiste i vrati grad stanovnicima

Gradske vlasti Barselone su odlučile da zabrane iznajmljivanje stanova turistima do 2029. godine, kako bi se smanjio nedostatak stambenog prostora za lokalno stanovništvo. Sve odobrene licence za kratkoročni najam, tačnije njih 10.101, i one na platformama poput Airbnb, neće biti produžene kad budu istekle novembra 2028. godine.

Gradonačelnik Barselone je izjavio da grad više ne može da dozvoli da se toliki broj stanova koristi za turističku delatnost. Lokalno stanovništvo više ne može ni da pronađe stanove za sebe, a čak i ako postoji neki koji je slobodan, on ne može da se priušti jer je preskup.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Kratkoročno iznajmljivanja u Barseloni izazvalo je povećanje zakupnine za čak 68% u gradu, a troškove kupovine kuća za 38%. Takav skok cena je izazvao revolt kod meštana koji se u brojnim skupovima i protestima suprotstavljaju masovnom turizmu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -