22.5 C
Belgrade
nedelja, jun 30, 2024

Slovenija među najboljim neotkrivenim gastro destinacijama

Poznati australijski portal The Sydney Morning Herald je izdvojio Sloveniju kao jednu od najboljih manje poznatih gastro destinacija sveta

Neki ljudi jednostavno jedu da bi živeli, ali gde je zabava u tome? Ako okrenete, i i živite da biste jeli, svet odjednom postaje dosta uzbudljiviji. Svaki obrok, svaki zalogaj je doživljaj, nešto u čemu se može uživati, i nešto zbog čega vredi živeti.

E sad, živite da biste jeli, i još volite da putujete, to je prava kombinacija. Na svetu postoji toliko različitih kuhinja i gastronomskih doživljaja, da se može i najveća “glad” zadovoljiti. Reputaciju najboljih kuhinja na svetu imaju francuska, italijanska, španska, vijetnamska ili druge poznate svetske kuhinje. Šta je sa onim manje poznatim, a isto tako ukusnim i kvalitetnim?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kranjska Gora (@kranjskagora)

The Sydney Morning Herald je u svojoj reportaži pokušao da izdvoji neke od svetskih gastronomija koje nisu obično na mapama putnika, a podjednako su vredne. Na listi se nalaze relativno podcenjene destinacije kada je u pitanju gastronomija. Ako tražite svoj sledeći izvrstan obrok u ovoj pokretnoj gozbi koju zovemo život, trebale bi biti svakako na vašoj mapi.

Australijski list je izdvojio između ostalih zemalja i Sloveniju, i navodi da ukoliko se nađete u blizini, umesto italijanske obavezno probate slovenačku kuhinju. Slovenija se nalazi na kulinarskom raskršću, tački susreta kultura i uticaja Mediterana, Alpa, Balkana i stare Austro-Ugarske. U Sloveniji postoje i tri velike vinske regije i nebrojeni hektari divlje zemlje za istraživanje.

U alpskoj Sloveniji obavezna je kranjska kobasica, slična nemačkim ili poljskim kobasicama. Pored toga, odličan je i med, koji je poznat u celom svetu. U središtu zemlje više prevladavaju žitarice, a uvek je aktuelna i popularna kaša, slična rižotu, ali umesto pirinča se koristi heljda.

Pored tradicionalnih delikatesa u planinskom delu, tu je i Istra, gde se služe najbolji plodovi mora u finim restoranima sa Mišlenovim zvezdicama. Istriani su dobri domaćini i hedonisti, pa je taj deo zemlje obavezan za svakog putnika kome su hrana i dobro piće inspiracija za putovanje.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Ljubljana, glavni grad, ima zastupljene sve kuhinje, a najbolje vreme za posetu je od aprila do oktobra. To je grad koji nudi specijaltete svih kuhinja sveta, ali i svoje tradiconalne, domaće, na koje su Slovenci izuzetno ponosni. Za sve ostale kuhinje koje izdvaja The Sydney Morning Herald pogledajte zvaničnu internet stranicu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -