29.8 C
Belgrade
nedelja, jul 14, 2024

Najposećenije destinacije sveta

Više od 500 miliona turista poseti Evropu svake godine, samo je pitanje koje zemlje su njihov izbor. Odgovor na to pitanje daje nam GlobalData, analitička i konsultantska kompanija, koja je nakon opsežnog istraživanja objavila svoj godišnji izveštaj

Kompanija GlobalData kontinuirano prikuplja i analizira razne podatke kako bi napravila sveobuhvatan, validan i detaljan izveštaj na globalnom nivou. Poslednji izveštaj treba da da odgovor na pitanje koje se dve zemlje bore za titulu najposećenije destinacije sveta.

Francuska je često zauzimala prvo mesto tokom godina, a sada je takođe spremna da vrati titulu najposećenije zemlje na svetu. Pre pandemije Francuska je bila najposećenija zemlja na svetu koja je 2019. godine privukla čak 88.1 miliona turista, navodi GlobalData.

Španija je zauzela prvo mesto 2021. godine, ali je Francuska na putu da je prestigne, pošto je 2022. primila 66.6 miliona međunarodnih posetilaca. Uz Italiju i Španiju, Francuska predstavlja značajan segment turističkog rasta u zapadnoj Evropi.

Francuska nije samo popularna među putnicima iz same Evrope, već je popularna i među posetiocima iz drugih zemalja, uključujući Kinu i Sjedinjene Države. GlobalData izveštava da se očekuje da će broj međunarodnih dolazaka u Francusku rasti po godišnjoj stopi od 12.1% između 2022. i 2025. godine.

Francuska bi do 2025. godine trebala prema procenama da privuče oko 100 miliona međunarodnih čime će potvrditi svoju titulu najposećenije zemlje na svetu. Međutim, istraživanje takođe pokazuje da će u godinama pred nama Španiju posetiti čak i do 110 miliona turista godišnje. Time će nadmašiti Francusku i Sjedinjene Države sa 100 miliona turističkih poseta godišnje.

Zašto je Francuska popularna turistička destinacija?

Jedna od najvećih privlačnosti Francuske je prevoz, navodi GlobalData. Putovanje između velikih gradova je relativno jednostavno, posebno zbog razvijenog železničkog saobraćaja. Pored toga, Francuska je dobro povezana sa ostalim evropskim zemljama.

Španija je omiljena kod turista zbog predivnih plaža, izuzetno ukusne hrane, takođe i zbog klime. U toj zemlji ima preko 300 sunčanih dana godišnje, i aktuelna je kod turista u svim godišnjim dobima, kako za letnji odmor, tako i za prolećni ili jesenji siti brejk.

Obe zemlje imaju puno sadržaja koje mogu ponuditi posetiocima. Njih definišu jedinstvene kulture, kuhinje i znamenitosti. Sve zemlje takođe relativno velike, s raznolikim i raznovrsnim krajolikom i prirodom, i svaka zemlja ima i svoju jedinstvenu obalu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -