21.5 C
Belgrade
nedelja, septembar 8, 2024

Kako su planine postale nove „letnje oaze“

Dok gori asfalt u Beogradu, na Kopaoniku i Jahorini je ovog vikenda bilo idealnih 18-19 stepeni, a na Žabljaku 24 stepena. Sve u svemu, idealno za beg iz grada

Prema novim podacima Instituta Massachusetts za tehnologiju (MIT), dugoročne posledice klimatskih promena – kakve osećamo i u Srbiji ovih dana – uticaće na to da mnoge svetske destinacije, poznate po lepom vremenu, do 2100. godine izgube značajan deo svojih sunčanih dana.

Pretpostavka je da će više prijatnih dana imati zemlje gde je klima tradicionalno hladnija, a promene se mogu primetiti i na planinama u našem regionu. Preko dana prolećno-letnje temperature koje uveče opadnu taman toliko da vam bude prijatno. To je „osveženje“ koje se, nažalost, sve manje događa na primorju.

Domaći i regionalni turizam cveta godinama unazad, posebno od perioda korone kada su na snazi bile blokade vezane za putovanja, ali to svakako nije jedini razlog. Na domaćim planinama i u banjama ponuda je sve atraktivnija, a cene su neretko pristupačnije u odnosu na letovanje na moru. Ako tome pridodamo prijatnije temperature, planine bi mogle biti u blagoj prednosti.

Da li zbog klime menjamo turističke navike, pojedinačno i globalno? Sasvim je izvesno. Na Mediteranu, sezona je uglavnom trajala od juna do septembra, a sada se posetioci sve češće odlučuju za odlazak na more u maju, dok planine posećuju u julu.

Još prošle godine broj rezervisanih aranžmana na moru opao je za 10 odsto u periodu od juna do novembra, a treba imati u vidu – ne samo pretoplo vreme na plaži, već i požare koje izazivaju visoke temperature, a koji praktično teraju turiste. Posebno je u Grčkoj bilo alarmantno.

Kada govorimo o popularnosti ovog trenda kod nas, iako veliki broj ljudi leti i dalje posećuje Grčku, Crnu Goru i druge obale, osetno je sve više turista upravo na planinskim oazama poput Kopaonika, gde je trenutno „savršenih“ 18 stepeni.

Ako želite da se rashladite barem za vikend, budući da su Beograd, Novi Sad i drugi gradovi vezali mnogo vrelih dana zaredom, onda je beg na planinu prava ideja. Građani Bosne i Hercegovine imaju Jahorinu i Bjelašnicu, a Crnogorci se tradicionalno uzdaju u svoj Žabljak, gde temperatura ovog vikenda nije prešla 24 stepena.

Hoteli na planinama prepoznali su ovaj potencijal i promene u navikama turista, te se trude da osim bogate gastronomske ponude i modernog izgleda i enterijera, ponude i atraktivne wellness usluge koje bi upotpunile odmor. Možete kombinovati pasivni i aktivni odmor, uživati u kupanju u bazenima ili na okolnim jezerima/rekama, a istovremeno šetati među gustim šumama i udisati čist vazduh.

Jasno je da more nema zamenu, ali je isto tako primetno da duga putovanja, čekanja na granicama na visokim temperaturama i izbegavanje sunca na plaži – sve više zadaju glavobolju domaćim i stranim turistima. Uz to, ne treba zanemariti poskupljenje letnjih aranžmana: Grčka je u 2024. skuplja za čak 26 odsto, pri čemu su cene u hotelima skočile skoro 37 procenata.

Sa druge strane, Srbija postaje sve traženija destinacija na mapi stranaca, i zauzima 60. mesto svetske liste, sa oko dva miliona turista godišnje. To je povećanje od 15 odsto ili nekih 300.000 turista više nego 2019. godine. Budući da Srbija nema more, jasno je da se turisti osim za velike gradove, odlučuju i za planine, odnosno banje kao nove letnje oaze.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -