21.5 C
Belgrade
nedelja, septembar 8, 2024

Novi rekord, turisti će u Evropi potrošiti 800 milijardi evra

Prema podacima Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija, turisti sa inostranih tržišta koji ove godine budu posetili Evropu će potrošiti rekordnih 800 milijardi evra. To predstavlja povećanje od 37% u odnosu na period pre pandemije 2019. godine, koja je bila poslednja rekordna godina za turizam

Svetska turistička organizacija (UNWTO) procenjuje da je broj dolazaka inostranih turista u Evropu do sada za 6% veći u odnosu na 2019. godinu. To je apsolutni rekord, što samo pokazuje izdržljivost i fleksibilnost turističke industrije.

Čak 72% turističke potrošnje je do sada je ostvareno u zapadnoevropskim destinacijama, a pokretači ovogodišnjeg evropskog turističkog procvata su turisti iz Sjedinjenih Država. Najviše turista je, što je i očekivano, bilo u južnoj Evropi i Mediteranu.

Najtraženije destinacije su tradicionano Španija, Italija, Grčka, ali takođe i Francuska i Malta. Francuska je razumljivo u samom vrhu, ne toliko zbog atraktivnosti koliko zbog prilike da na svojoj teritoriji organizuje šeste Olimpijske igre.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Pored već poznatih destinacija za letnji odmor, primetan je i porast broja turista koji traže manje posećene evropske destinacije i posećuju zemlje sa hladnijom klimom tokom leta. Prošle godine je zabeležen porast prihoda u sklandinavskim zemaljama od turizma za 6% u odnosu na 2022. godinu. Više o tome pronađite na sledećoj internet stranici.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -