16.1 C
Belgrade
petak, septembar 20, 2024

Preselite se u Španiju i zaradite do 15.000 evra

Ukoliko vas pritiskaju sve veći troškovi života i dosta vam je hladnog vremena, Španija ima ponudu za vas. Preseljenjem u ovu zemlju možete rešiti bar jedan od ta dva problema, jer se Ektremadura nalazi u toplom i dosta ruralnom planinskom području

Digitalni nomadi nisu dobrodošli u mnogim gradovima sveta, ali jedno područje u Španiji ih spremno i željno dočekuje. Region Ekstremadura (Extremadura) mami digitalne nomade bespovratnim novčanim sredstvima do čak 15.000 evra.

Nekada smatrani korisnim za zajednicu, digitalni nomadi su postali nepoželjni u mnogim područjima Evrope, jer nepovoljno utiču na životni standard lokalnih zajednica. Oni povećavaju troškove života, posebno stanova i kuća koje rentiraju.

Ekstremadura, autonomna zajednica koja se graniči sa Portugalom, jedna je od manje posećenih regija u Španiji. Poznata je po divljim prirodnim rezervatima, planinskim lancima ispunjenim biljnim i životinjskim svetom i po glavnom gradu sa rimskim ruševinama.

Ova autonomna zajednica ima možda i najmanje stanovnika u Španiji,  i jedna je od najmanje razvijenih regija. Ima jedan od najnižih BDP-a po glavi stanovnika u zemlji i jednu od najviših stopa nezaposlenosti od 17.6% ako se uporedi sa nacionalnim prosekom od 11.9%. Upravo zbog toga su vlasti izdvojile sredstva kako bi “uvozli” 200 digitalnih nomada.

Ko može da se prijavi?

Ekstremadura cilja na udaljene radnike koji su visokokvalifikovani stručnjaci u tehnološkoj industriji. Moraju biti u mogućnosti da rade potpuno na daljinu i onlajn isključivo preko medija i IT Sistema. Svako ko se prijavi mora se obavezati da će zadržati posao i živeti u zajednici najmanje dve godine.

Strani državljani se mogu takođe prijaviti, ali moraju aplicirati za potpuni zakonski boravak, odnosno za boravišnu i radnu dozvolu. Žene, osobe ispod 30 godina i oni koji se presele u gradove sa manje od 5.000 stanovnika imaju pravo na bespovratnu pomoć od 10.000 evra. Ostali će dobiti 8.000 evra. Nakon dve godine, oni iz prve kategorije koji odluče da ostanujoš jednu godinu dobiće još 5.000 evra, dok će ostali dobiti 4.000 evra.

Datum otvaranja prijave još nije potvrđen, ali vlasti kažu da će to biti dan nakon objave programa u službenim novinama Ekstremadure, verovatno sredinom septembra meseca.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -