11.1 C
Belgrade
subota, septembar 14, 2024

Zašto je nemački hleb najbolji na svetu?

Nemci imaju više pekara i jedu više vrsta hleba nego većina drugih zemalja u svetu. Sve u vezi sa hlebom je ozbiljno kada su oni u pitanju. Upravo zbog toga, kod njih postoji i Institut Hleba (naravno da takav postoji), za svaki slučaj  

U Nemačkoj, hleb doslovno odražava kulturu naroda. Oni sigurno imaju više pekara i jedu više vrsta hleba od većine zemalja u svetu, a prema znaničnim podacima Nemačkog Instituta za Hleb, trenutno ima više od 3.200 službeno priznatih vrsta hleba u zemlji. Od 2015. godine, nemačka kultura hleba je i službeno dospela na Uneskov popis nematerijalne kulturne baštine, navodi CNN.

Hleb se koristi svakodnevno, i obavezan je deo svake trpeze. On je ključan za većinu obroka u Nemačkoj, i to za doručak, užine i večeru. Za doručak Nemci najčešće jedu mini-hleb u sa puterom, raznim namazima, tvrdo kuvanim jajima, sirom i viršlama. Večera ume da bude lagana, ali zato je ručak obilan i tada se seku kriške hleba servirane sa kobasicama i povrćem. Ova zemlja je poznata i po brojnim festivalima na kojima se prave i služe posebne vrste hleba u raznim oblicima.

Svaka oblast u Nemačkoj ponosi se svojim receptom za pravljenje hleba. Na severnu zemlje najbrojniji je crni, manji raženi hleb, dok je jugu zemlje aktuelan lagan hleb od pšenice. Za pravljenje koriste raženo brašno, nekada u kombinaciji sa pšenicom, a može se kombinovati još sa ovasom, ječmom, lukom, orasima, semenkama suncokreta, susamom, sirom, slaninom, biljem i drugim začinima.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Neke od najpoznatijih vrsta hleba su Pumpernickel, bogat i taman raženi hleb, Roggenbrot, tipičan raženi hleb, Kastenbrot, taman hleb od celog zrna, Sonnenblumenbrot, hleb sa suncokretom ili Dreikornbrot, hleb od mešavina žitarica celog zrna.

Nemačka je poznata po dobroj i jakoj hrani, i ona je i pored svih trendova ipak zadržala neku osnovnu svoje izvorne gastronomije. Hleb je nešto sa čim se počinje svaki obrok, često i završava, i sa razlogom su ponosni na tu činjenicu. Hleb im je jako ukusan i kvalitetan, ali i oni nisu toliko rigidni baš po svakom pitanju, dozvole sebi ponekad i neko pecivo, kiflu ili perecu.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -