17.6 C
Belgrade
petak, septembar 20, 2024

Jezero koje se sporazumno povlači leti, kako bi zimi postalo park

Gruner Ze (Grüner See) jezero u Austriji svake godine izvodi jedan posebno interesantan prirodni trik. Za vreme leta, jezero Gruner Ze doslovno proguta prostor prirodnog parka, koje postane nekoliko puta dublje u tom periodu godine, dok ga tokom zime praktično i ne bude

Gruner Ze (Zeleno jezero) je prirodno jezero u Štajerskoj, u Austriji, poznato po svojoj izuzetno čistoj i smaragdno zelenoj vodi. Ovaj fenomen nastaje već u prvim danima proleća, kad sneg sa obližnih planina počinje da se topi i tako ispunjava basen jezera koje tada podeseća na neku baru, plitku i neozbiljnu. Vremenom, sve veća količina vode sa planina stiže, i kako vreme prolazi, putevi i staze, stabla, grane, na kraju i most nestaju ispod površine vode.

Prirodni fenomen je podvodni park, sa mostićem, klupicama, vijugavim planinarskim stazama i alpskim biljkama, koji polako i stidljivo počinje da se nazire i izvire iz jezera krajem jula kada voda počinje da isparava. Ova čarolija počinje sredinom jula, i do zime jezero dostiže svoju standardnu veličinu, a prostor na kojem se nalazilo preobražava se i postaje park za planinare.

Jezero je popularno među roniocima i posetiocima koji dolaze da uživaju u prirodi i izvanrednim prizorima. Njegova dubina može dosegnuti i do 12 metara u sezoni kada je nivo vode najviši, što stvara jedinstveni podvodni pejzaž sa klupama, stazama, pa čak i drvećem ispod vode.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Dvostruki život, za sada se ne zna ko je prvi počeo sa njim, jezero ili park, zaista je zanimljiv i jedinstven, naročito kada se doda da je biljni svet u potpunosti navikao na ove promene. U proleće jezero, zimi planinarsko odmorište i park, prilično neobična situacija…

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -