11.8 C
Belgrade
ponedeljak, septembar 16, 2024

Neće biti više pečata u pasošima?

Pečati u pasošima su drag znak i podsetnik lepih trenutaka na putovanjima za mnoge putnike, ostavljajući nostalgični „fizički“ trag njihovih avantura. Međutim, oni polako odlaze u prošlost, do kraja godine Evropska unija uvodi novi sistem o evidentiranju ulaska i izlaska iz Šengen zone

Ručno “pečatiranje” pasoša oduzima puno vremena, i ne dopušta sistemsko otkrivanje osoba koje su prekoračile boravak. Novi automatizovani sistem ulaska/izlaska (EES), koji bi trebao biti pokrenut 10. novembra ove godine, digitalno će registrovati posetioce koji nisu iz EU-a, uklanjajući potrebu za fizičkim pečatima.

EES će zameniti dosadašnji sistem kontrole pasoša koji oduzima puno vremena, ne daje pouzdane podatke o prelasku granice i ne omogućava sistemsko otkrivanje osoba koje su prekoračile boravak.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Svaki put kad osoba pređe granicu EU-a, sistem će registrovati ime, vrstu putne isprave, biometrijske podatke, datum i mesto ulaska i izlaska. Takođe će beležiti i eventualno odbijanje ulaska. Ovaj sistem je trebalo da bude aktivan 2022. godine, a zvanično će početi sa radom 10. novembra ove godine.

Do pokretanja EES-a dosadašnji pečati u pasošima će i dalje biti neophodni, navodi Euronews.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -