13.3 C
Belgrade
ponedeljak, septembar 30, 2024

Najlepša Italija na svetu

Zaista je teško zamisliti nešto lepše od Dolomita. Oštri vrhovi, na prvi pogled negostoljubivi, kriju pitoma sela i mestašca, kao i pašnjake koje nećete naći niggde drugde na svetu. Tu se nalazi verovatno i najlepše selo na svetu, Sveta Magdalena

Ovaj kraj sveta putnicima, planinarima i ljubiteljima prirode obezbeđuje beskrajno zadovoljstvo i uživanje. Dolomiti, posebno dolina Val di Funes, poznati su po zaista neverovatnoj prirodi, i ovde je sve kao sa razglednice.

Selo Sveta Magdalena (Santa Maddalena) nalazi se na nadmorskoj visini od oko 1.350 metara, okruženo je spektakularnim planinama, pašnacima i pitomim livadama, i njegova lepota je identična u svim godišnjim dobima. Ovo selo nazivaju još i najlepšim selom na svetu, a i jasno je zbog čega.

Proleće donosi cvetanje livada, dok zima pretvara selo u bajkovit zimski pejzaž. Planine koje okružuju Svetu Magdalenu odlikuju se jedinstvenom svetlošću i bojama, naročito pri izlasku i zalasku sunca, kada dolazi do „alpenglova“ – fenomena kada planinske vrhove obasjava zlatno-crvena svetlost.

Na malom području na samom rubu doline Val di Funes, na severoistoku zemlje, živi nešto više od 400 stanovnika, i svi su nekako povezani sa turizmom, što je razumljivo. U sunčanim periodima godine, ovde je najbolji aktivan odmor i pošačenje po brdima i livadama. Zimi, naravno, skijanje i uživanje u zimskim sportovima.

U selu se nalazi istoimena crkva, koja je postala simbol sela, i najprepoznatljiviji motiv ovog kraja i beskrajnih planinskih lanaca, kao mali ljudski doprinos najlepšem prirodnom kolažu boja i oblika.

Pored prirodne lepote, selo zrači kulturom i tradicijom Južnog Tirola. Ovaj region karakteriše poseban spoj nemačkog i italijanskog uticaja. Jezik, kuhinja i običaji odražavaju ovu kulturnu raznolikost. Tradicionalne seoske kuće, tzv. masi, izgrađene su od drveta i kamena, često ukrašene cvetnim prozorima i starinskim rezbarijama, što pridaje dodatni šarm čitavom okruženju.

Tokom godine, u Svetoj Magdaleni se održavaju brojni festivali koji slave lokalne običaje. Neki od njih su vezani za žetvu i katoličke praznike. Lokalni stanovnici često nose tradicionalne nošnje, što posetiocima pruža jedinstvenu priliku da se upoznaju sa bogatom kulturom i načinom života u planinskim selima Južnog Tirola.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Selo predstavlja pravu oazu mira, mesto gde se prirodne lepote i kulturno nasleđe stapaju u savršenu harmoniju. Bilo da dolazite zbog planinarenja, fotografije ili jednostavno da uživate u tišini i svežem vazduhu, Sveta Magdalena će vam pružiti nezaboravno iskustvo. Ovo selo, sa svojom skromnom veličinom, ali grandioznom lepotom, zauzima posebno mesto na mapi Dolomita i u srcima svih koji ga posete.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -