U saradnji sa kompanijom Atlantic Group (Barcaffe Espresso), TU magazin je ove jeseni organizovao ekskluzivnu posetu sajmu Triestespresso u Trstu, uz jedinstveni boravak u prelepom Portorožu. Cilj ovog putovanja bio je edukacija predstavnika hotela iz Srbije, omogućavajući im da kroz radionice i učešće na jednom od najvećih sajmova kafe na svetu, steknu uvid u najnovije trendove HORECA industrije. Sa nama su bili predstavnici hotela Mona Plaza, Courtyard Belgrade City Center, Crowne Plaza, Hotel Sunce Sokobanja, Hotel Zlatibor, Grand Kopaonik, Radisson Collection Hotel i Hotel Fontana
Prvi dan boravka u Portorožu započeli smo obilaskom porodične farme Gramona Farm, poznate po vrhunskoj proizvodnji maslinovog ulja. Domaćini su nas upoznali sa procesom uzgoja maslina i proizvodnje ulja, dok smo kroz degustaciju imali priliku da uživamo u autentičnim domaćim proizvodima. Nakon edukativne radionice i ručka, nastavili smo ka Remisens Hotel Metropol-u, gde smo bili smešteni. Ostatak dana protekao je u sumiranju utisaka, opuštanju i uživanju u bogatoj ponudi hotela, uključujući spa i velnes centar.
Sledećeg dana uputili smo se ka Izoli, gde smo sa predstavnicima kompanije Barcaffe Espresso obišli proizvodne pogone kafe, istražujući sve korake nastanka vrhunskog espresa. Osim obilaska, imali smo priliku da kod vrhunskih stručnjaka probamo i kafu od ređe korišćehih sorti, i to kao ekskluzivu, posluženu u posuđu koje savršeno odgovara novim i modernim prilikama.
Nastavili smo ka Trstu, gde smo posetili prestižni sajam Triestespresso. Tokom obilaska i edukativnih radionica, imali smo priliku da se upoznamo sa najnovijim trendovima i inovacijama u industriji kafe, razmenimo iskustva sa vodećim stručnjacima i istražimo najkvalitetnije proizvode koji oblikuju budućnost ovog sektora.
Nakon sajma, posetili smo Caffè San Marco, jedan od najstarijih i najpoznatijih lokala u Trstu, gde se i danas služi vrhunska kafa. Domaćini su nam održali zanimljivu prezentaciju o istoriji espresa, njegovom značaju u italijanskoj kulturi i načinu pripreme savršenog napitka.
Ostatak dana proveli smo u istraživanju znamenitosti Trsta, upijajući atmosferu ovog živopisnog grada. Veče smo zaokružili elegantnom večerom u restoranu Kamin, dragulju Belvedere resorta, sa terase sa koje se pruža spektakularan pogled na Izolu i tršćanski zaliv, stvarajući savršen završetak našeg dana.
Poslednjeg dana boravka posetili smo Piranske Soline, gde smo se upoznali sa tradicionalnim načinom proizvodnje soli i bogatom istorijom ovog dragocenog začina. Nakon obilaska, napustili smo primorje i uputili se ka nešto kontinentalnijem delu Slovenije.
Naša poslednja destinacija pre povratka u Beograd bio je restoran Na Burji, gde smo prisustvovali zanimljivoj radionici pripreme domaćih fuža, tradicionalne istarske testenine. Nakon što smo se okušali u izradi ovog specijaliteta, uživali smo u autentičnom kontinentalnom ručku, koji je savršeno oslikavao bogatstvo lokalne gastronomije.

Ovakva putovanja predstavljaju inovativan pristup edukaciji ugostiteljskih profesionalaca, omogućavajući im da kroz neformalno druženje steknu dragoceno iskustvo i saznaju najnovije trendove iz prve ruke, upravo na mestima gde se inovacije dešavaju.
Pratite nas na našoj Linkedin, Facebook, Instagram i X stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.