Francuska je poznata kao zemlja koja je svetu dala delikatna i ukusna jela, od kojih su neka često diskutabilna zbog načina pripreme. Jedan od najsloženijih, verovatno i najstrašnijih, ponovo se priprema nakon par godina pauze na zadovoljstvo mnogih hedonista
Presovana patka (Le Canard à la presse) je simbol francuske kulinarske uglađenosti, prefinjenosti i umetnosti. Ovo luksuzno jelo potiče iz Normandije, regije poznate po svojoj tradiciji pripreme patke. U njegovoj osnovi nalazi se kompleksan proces koji kombinuje kuvanje, ekstrakciju i umetničko serviranje.
Priprema počinje pažljivim izborom patke, često mladih i specijalno uzgajanih ptica. Patka se najpre peče kako bi meso zadržalo sočnost, dok koža postaje zlatno-hrskava. Potom dolazi ključni deo, koristi se posebna srebrna presa. Kosti i ostaci patke se stavljaju u presu, gde se snažnim pritiskom izvlači esencijalni sok bogat ukusima i prirodnim masnoćama. Ovaj koncentrat postaje osnova za pripremu bogatog sosa, koji često uključuje crveno vino, konjak i začine.
View this post on Instagram
Serviranje presovane patke pravi je ritual. Jelo se obično priprema i završava pred gostima, što dodatno doprinosi njegovom luksuznom i teatralnom karakteru. Na tanjiru se kombinuju delovi mesa, hrskava koža i neodoljivi sos, što stvara harmoniju ukusa.
To je složeno i jezivo u čijoj je izvedbi sve bitno, i ceremonija pripremanja, serviranja i na kraju i sam ukus. Dramatično drobljenje kostiju pečene patke u dekorativnoj srebrnoj presi koja izvlači krv i sokove, koji se zatim koriste za kuvanje dekadentnog „sauce au sang“ (krvavog sosa), nikog ne ostavljaju ravnodušnim.
Međutim, dve godine ovog najdekadentnijeg francuskog jela nije bilo na menijima. Ptičiji grip je 2022. i 2023. godine opustošio zalihe pataka za restorane širom Francuske. Dodatnim naporom i brigom o živini, populcija pataka se vratila kako bi i dalje mogla da bude servirana u restoranima.
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Konzumiranje ovog jela prilika je da doživite pompu i ceremoniju koja je klasičnu francusku kuhinju postavila na globalnu pozornicu u kasnom 19. veku, a njegova priprema za stolom nudi posetiocima redak uvid u finu umetnost francuske kuhinje.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.