11.2 C
Belgrade
utorak, april 1, 2025

Proleće se budi: Čarolija Portoroža i Pirana u punom cvatu

Dok zima bledi, a mediteransko sunce nežno greje obalu, proleće u Portorožu i Piranu otkriva svet prirodnih lepota, bogate tradicije i nezaboravnih iskustava. Sa svojom blagom klimom, ova sezona je savršena za avanture na otvorenom, kulturna otkrića i kulinarsko uživanje

Portorož i Piran
Photo: Ross Helen

Istraživanje Istre na nezaboravne načine

Za one koji uživaju u slikovitoj i uzbudljivoj vožnji, »Kulinarska istarska avantura na Vespi« je obavezna stvar. Uživajte u vožnji šarmantnim putevima na obali mora i kroz valovita brda, zaustavljajući se usput da probate vrhunska maslinova ulja i lokalne specijalitete, dok upijate poglede koji oduzimaju dah.

Portorož i Piran

Gurmani svakako neće želeti da propuste iskustvo lova na tartufe, gde vas stručni lovci i njihovi psi vode kroz šume i brda u potrazi za ovim cenjenim specijalitetom. Putovanje završava degustacijom sveže ubranih tartufa, koji u vaš doživljaj unose autentični istarski okus.

Portorož i Piran
Photo: Jaka Ivančić

Za entuzijaste istorije, pešačka tura Piranom sa vodičem je savršen način da istražite ovaj primorski grad inspirisan Venecijom. U periodu od 90 minuta obilazak vodi posetioce kroz kultne trgove, istorijske ulice i minoritski samostan star 700 godina, a završava se degustacijom lokalnog vina i laganom zakuskom.

Portorož i Piran
Photo: Matevz Kostanjsek

Uživanje u ukusima proleća

Nijedna poseta Portorožu i Piranu nije potpuna bez uživanja u izuzetnoj gastronomiji regiona. Proleće je vreme divljih špargli, cenjene sezonske namirnice poznate po jedinstvenom ukusu i bogatoj nutritivnoj vrednosti. Od 28. marta do 13. aprila u više od 20 odabranih restorana širom Slovenačke Istre nudiće se posebna jela od divljih špargli, od klasične fritaje (omleta u istarskom stilu) do inovativnih gurmanskih interpretacija. Kako sezona bude odmicala, dva dodatna kulinarska događaja će istaći raznoliku gastronomsku ponudu regiona. Dani kraljice sardine, koji se održavaju od 23. maja do 8. juna, proslaviće najpoznatiju ribu na Jadranu, dok će Dani liganja, od 17. oktobra do 2. novembra, predstaviti inovativna i tradicionalna jela od lignji.

Portorož i Piran
Photo: Matevz Kostanjsek

Proleće u Portorožu i Piranu – destinacija za svakog putnika

Bilo da tražite avanturu, kulturu ili kulinarske užitke, Portorož i Piran nude nezaboravno iskustvo. Neka čarolija proleća probudi vaša čula i istražite lepotu Slovenačke Istre.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -