Većina alkoholnih pića, od vina i koktela do viskija i tekile, bolje prijaju kad su blago rashlađena. Iako se čini logično da omiljene boce stavite u zamrzivač, to možda ipak nije najbolja opcija. Niske temperature mogu nepovoljno uticati na kvalitet pića, u zavisnosti od toga o kom je piću reč
Pivo i vino su uglavnom sastavljeni od vode, koja se brže ledi od alkohola, što može dovesti do razdvajanja sastojaka i gubitka ukusa. Zamrzavanje takođe može smanjiti karbonizaciju kod gaziranih pića, a u najgorem slučaju, može izazvati eksploziju boce.
Iako se to često radi, ni većina žestokih pića ne bi trebalo da završi u zamrzivaču. Stručnjaci iz industrije pića objavili su studiju šta se zapravo dešava s alkoholom kada se zaledi, koje žestine treba držati podalje od zamrzivača, i koji su to izuzeci koje hladnoća ne može da pokvari, navodi Food & Wine.
Alkohol koji ne bi trebalo zamrzavati
Džin
Niske temperature zamagljuju aromu i ukus džina i aromatizovanih votki, naročito kada sadrže citrusne i cvetne note. Preporučuje se da uopšte ne stavljate u zamrzivač, čuvajte ih na sobnoj temperaturi ili u frižideru ako želite da piće bude hladno.
Tekila
Pića sa suptilnijim aromama, poput džina i tekile, ne treba nikada stavljati u zamrzivač. Tekila, na primer, gubi svoje svetle, citrusne note. Iako zbog visokog procenta alkohola ne mogu da se zalede do kraja, hladnoća umanjuje aromu i ukus, što ih čini neprikladnim za ovakav način čuvanja.
Smeđe žestine: konjak, rum i viski
“Smeđe žestine” postaju mutne na niskim temperaturama, gube se mnoge nijanse ukusa kada su pića previše hladna. Zamrzavanje je u redu za jeftinija pića s niže police, ali ne i za one premium kvaliteta, jer se može promeniti i narušiti bogatstvo ukusa.
Alkohol koji bolje podnosi hladnoću
Zamrzavanje određenih žestokih pića može biti korisno, najviše zbog teksture. Hlađenje žestine u zamrzivaču može doprineti glatkom osećaju u ustima, to može ublažiti oštrinu kod pića slabijeg kvaliteta.
Votka
Neutralan ukus votke čini je pogodnom za zamrzivač. Rashlađena votka može imati posebno prijatan, nežan osećaj na nepcu. Ipak, votke mogu izgubiti na izražajnosti ako su previše hladne, kao i kod vina, previše hladnoće može umanjiti aromu.
Kokteli unapred pripremljeni u flašama
Kod nekih koktela unapred pripremljenih za posluženje zamrzavanje je dobra ideja. Ako pravite jače koktele, kao što je martini, možete ih čuvati u zamrzivaču kako biste ih servirali ledeno hladne bez dodatnog razblaživanja dok ih mešate. Rezultat je jak koktel sa glatkim završetkom. Dosta koktela dobro podnosi zamrzavanje bez gubitka kvaliteta. Izuzetak su kokteli koji sadrže sirupe, jer se sastojci mogu razdvojiti.
Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.
Zamrzivač nije uvek neophodan
U većini slučajeva, zamrzavanje žestokih pića nije neophodno. Ako želite da poslužite alkohol rashlađen, a da ne izgubite na ukusu i teksturi, najbolji izbor su frižider ili vinska vitrina. Za one koji žele piće preko leda bez razvodnjavanja, preporučuju se ohlađene čaše ili velike kocke leda koje se sporije tope.
Takođe, postoji sve više opcija za sofisticirano rashlađivanje pića kod kuće – poput kamenčića od nerđajućeg čelika ili granita, koji se pre stavljanja u piće drže u zamrzivaču, a ne menjaju ukus.
Ulaganje u kvalitetne čaše, kontrolu temperature i pravilan način serviranja često će doprineti boljem uživanju u piću nego zamrzavanje. Ukratko, ako želite da u potpunosti osetite aromu, strukturu i završnicu omiljenog alkohola, izbegavajte duboki minus.
Pratite nas na našoj Linkedin, Facebook, Instagram i X stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.