28.8 C
Belgrade
utorak, jul 22, 2025

Interesantna priča o američkom klasiku koji je nastao na plaži

Kada pomislimo na simbol američke hrane, slika hot doga u mekanom pecivu gotovo automatski dolazi pred oči, na stadionima, roštiljima i uličnim štandovima širom SAD-a. Ali da li ste znali da ovaj nezaobilazni deo američke kulture nije nastao u restoranima ili barovima, već na plaži? Priča o hot dogu vodi nas na šetalište Koni Ajlenda (Coney Island) u Njujorku, gde je nemački migrant, zahvaljujući kreativnosti i jednom kolicima, promenio američku gastronomiju zauvek

Prvi hot dog, u formi kakvog ga danas poznajemo, nastao je 1867. godine. Nemački migrant Charles Feltman je tada počeo da prodaje kobasice u dugom pecivu, što je bila inovacija u poređenju sa tradicionalnim načinom serviranja kobasica u Nemačkoj. Njegov cilj bio je jednostavan, napraviti praktičnu užinu koju ljudi mogu jesti dok šetaju po pesku.

Kako je sve počelo – Kobasice na točkovima

Feltman je stigao u SAD 1856. godine i najpre otvorio pekaru u Bruklinu. Koristeći kolica, dostavljao je pite restoranima na Koni Ajlendu, a usput prodavao školjke. Na nagovor mušterija koje su tražile toplu hranu, prilagodio je kolica sa roštiljem i zagrejanim boksom za hleb. Te iste 1867. godine prodao je oko 4.000 „Coney Island red hots“ kobasica, po ceni od 5 centi.

Ovaj format, duga kobasica u pecivu, postao je ogroman hit, posebno zbog toga što se lako jeo na plaži. Iako tada još nije bio poznat kao „hot dog“, Feltmanov izum se pokazao kao gastronomski uspeh.

Restoran, rolerkoster i američki predsednici

Već 1871. Feltman je otvorio svoj prvi restoran Feltman’s Ocean Pavilion na Koni Ajlednu. Do početka 20. veka, njegova firma je zauzimala čitav blok, sa devet restorana, rolerkosterima, paviljonima, pivskim vrtovima, pa čak i hotelom. Na vrhuncu je dnevno prodavano i do 40.000 hot dogova. Čak je i tadašnji predsednik Sjedinjenih Država William Howard Taft bio gost.

Kako je Nathan’s započeo – i pobedio cenom

U to vreme, u Feltman’su je radio mladi poljski imigrant Nathan Handwerker, zadužen da seče peciva. Ohrabren prijateljima i sa pozajmicom od 300 dolara, otvorio je 1916. godine svoj štand – svega nekoliko ulica dalje od svog starog poslodavca. Njegov trik? Hot dog je prodavao upola jeftinije od Feltmanovih.

Vremenom je Nathan’s preuzeo primat, posebno nakon zatvaranja Feltman’s restorana 1954. godine. I dok je Nathan’s gradio carstvo, uključujući globalno poznato takmičenje u jedenju hot dogova, ime Feltman’s je skoro palo u zaborav. Danas ime Nathan’s Famous odzvanja širom sveta, a njihovi hot dogovi se prodaju u više od 55.000 prodavnica i restorana.

Quinn i ponovno rođenje brenda Feltman’s

Inspirisan pričama svog dede koji je obožavao originalne Feltman’s hot dogove, istoričar Michael Quinn je odlučio da oživi brend. Zahvaljujući receptu koji je njegov deda sačuvao, originalnoj mešavini začina, Quinn je 2015. kupio prava na ime i 2017. otvorio Feltman’s upravo na lokaciji gde je nekada stajao originalni restoran.

Njegovi hot dogovi, bez aditiva, od 100% govedine, sa originalnim začinima i senfom po porodičnom receptu ubrzo su proglašeni za jedne od najboljih u SAD. The Daily Meal ih je uvrstio među 10 najboljih, dok je Gothamist napisao to je možda najbolji hot dog koji ćete ikada probati.

Iako Nathan’s ima godišnji prihod preko 40 miliona dolara, brojni poznavaoci i dalje tvrde da je Feltman’s ukus autentičniji. Čak i Takeru Kobayashi, višestruki šampion u jedenju hot dogova, navodno preferira upravo njih.

Srpska vina krupnim koracima napred, saznajte više.

Danas možete kupiti Feltman’s u preko 2.000 prodavnica širom SAD-a, dok Nathan’s dominira globalno. A ako ikada posetite Koni Ajlend, nemojte birati između nostalgije i popularnosti, probajte oba i odlučite sami.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -