Turska, jedna od najpopularnijih destinacija za all inclusive aranžmane, mogla bi uskoro da uvede velike promene u hotelskoj ponudi. Razlog? Ogromno rasipanje hrane koje je postalo ozbiljan društveni i ekonomski problem
All inclusive koncepti i bogati švedski stolovi, simbol turskog turizma, mogli bi uskoro da dožive velike promene zbog ogromnog rasipanja hrane. Prema podacima Turske fondacije za sprečavanje rasipanja, u ovoj zemlji se svake godine baci oko 23 miliona tona hrane, a čak 35% voća i povrća nikada ne stigne do trpeze. Ovo ne samo da izaziva štetu u lancu snabdevanja već i direktno utiče na rast cena hrane i inflaciju.
All inclusive pod pritiskom
Švedski stolovi u hotelima i raskošni doručci u restoranima već godinama su simbol turskog turizma. Međutim, upravo ti obroci generišu najveće količine bačene hrane. Ramazan Bingol, član Predsedničkog saveta za poljoprivrednu i prehrambenu politiku i predsednik Udruženja svih restorana i turističkih radnika (TÜRES), izjavio je da se čak 50% hrane sa bogatih doručaka baca. Restorani često insistiraju da se doručak servira prema broju gostiju, iako bi manja količina hrane bila dovoljna.
Slična situacija je i u hotelima – gosti uzimaju više nego što mogu da pojedu, pa se milioni lira godišnje jednostavno bacaju, navodi Euronews.
Novi koncept usluge – od švedskog stola ka à la carte
Kako bi se smanjilo rasipanje, turske vlasti razmatraju uvođenje novog modela hotelske ishrane. All inclusive bi mogao da se transformiše u sistem à la carte, gde bi gosti naručivali tačno ono što žele i koliko mogu da pojedu.
Na ovaj način bi se zadržao visok nivo usluge, ali bi se istovremeno smanjila količina bačene hrane. Predlozi uključuju i zakonske mere koje bi sprečile restorane i kafiće da nameću obavezne porcije po osobi. Ako Skupština usvoji mere, gosti će moći da podele doručak ili obrok prema sopstvenim potrebama, a u slučaju da restoran to odbije – predviđene su i kazne.
Borba protiv bacanja hrane na ulicama
Pored hotelskog i restoranskog sektora, izveštaj Saveta predviđa i zabranu bacanja hrane na ulice pod izgovorom hranjenja uličnih životinja. Umesto toga, predlaže se organizovano prikupljanje ostataka i njihovo slanje u skloništa.
Stručnjaci naglašavaju da ovakva praksa ne postoji u evropskim zemljama i da bi njenim ukidanjem gradovi postali čistiji, a zdravlje životinja i ljudi zaštićeno.
Istorija glamura: turizam u Opatiji kroz vekove, saznajte više.
Budućnost turizma u Turskoj
Iako mnogi stručnjaci smatraju da će all inclusive koncept ostati dominantan, on bi mogao da doživi značajne izmene kako bi se prilagodio zahtevima održivog turizma i smanjenja rasipanja. Turisti u Turskoj u narednim godinama mogu da očekuju veću fleksibilnost, više à la carte opcija i naglasak na kvalitetu hrane umesto na kvantitetu.
Pratite nas na našoj Linkedin, Facebook, Instagram i X stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.