Kvarner, nosilac titule Evropske regije gastronomije 2026, ove je godine bio domaćin 13. izdanja međunarodnog festivala „Taste the Mediterranean“, koji je prvi put održan u Malom Lošinju
„Taste the Mediterranean“ je međunarodni festival hrane, vina, kulturne baštine i mediteranskog načina življenja. Reč je o događanju koje već godinama uspešno promoviše Hrvatsku kao poželjnu mediteransku destinaciju, okupljajući vrhunske domaće i svetske šefove kuhinje.
Direktorka TZ Kvarnera, dr. sc. Irena Peršić Živadinov, istakla je: „Dugo smo pratili Taste the Mediterranean na drugim lokacijama i priželjkivali da se preseli na Kvarner. Ova manifestacija savršeno odražava našu viziju razvoja turizma kroz promociju lokalnog, autohtonog i održivog. Ovo je i izvrstan uvod u 2026. godinu kada Kvarner nosi titulu Evropske regije gastronomije – priznanje koje potvrđuje našu predanost kvalitetu, tradiciji i inovaciji u gastronomiji. U tom procesu ključnu ulogu imaju svi učesnici – od šefova i ugostitelja, do vinara, proizvođača i lokalnih zajednica. Upravo takva sinergija čini Kvarner regijom autentičnih ukusa i nezaboravnih doživljaja.“
Festival je svečano otvoren 11. septembra u Muzeju Apoksiomena, u čiju je čast organizovan antički banket u izvođenju šefa Adrijana Nikolića i tamošnjeg restorana ZaKantuni. Jela pripremljena od namirnica koje su se koristile prije dve hiljade godina, ali prilagođena današnjim ukusima, pratili su Kvarnerski penušavac od stopostotne žlahtine, kao i crvena i bela vina udruženja Kvarner Wines. Udruženje Kvarner Wines pratilo je sve festivalske večere, te je time dodatno pozicionirano kao ključni eno-partner i identitetski element kvarnerske gastronomije.
Festival omogućava razmenu iskustava i znanja – između šefova iz Hrvatske i drugih mediteranskih zemalja. Ove godine okupilo ih se desetak – među njima su nosioci Mišlenovih zvezdica, Raffaele Ros i Austrijanac Michael Gollenz koji vodi kuhinju restorana Alfred Keller u Boutique Hotel Alhambra. Takođe italijanski šef Marco Danelli, španska šefica Teresa Gutiérrez, Jure Tomič iz Slovenije, francusko-japanski šef Ippei Uemura, Stiven Vunić iz restorana Zijavica, Amos Novak iz međimurskog restorana Terbotz (inače, mladi talenat Gault & Millau za 2025.), kao i domaći šefovi Davor Fornažar i Dinko Lekić iz restorana “Konoba Cigale” u sastavu Lošinj Hotels & Villas – suorganizatora i domaćina festivala. Zdravka Grgić i Drago Rančić predstavljali su popularne lošinjske restorane Gastro Pub Deveron i Bocca Vera.
Edukativni dio festivala dodatno je naglasio važnost znanja i razmene iskustava. Učenici Srednje škole Ambroza Haračića u Malom Lošinju imali su priliku da uče od vrhunskih šefova iz celog Mediterana, kao i od domaćih snaga poput Amosa Novaka i Renata Kraljeva, što potvrđuje da je budućnost kvarnerske gastronomije u dobrim rukama.
Manifestacija Taste the Mediterranean na Kvarneru dodatno je obogaćena paralelnim održavanjem Losinave, manifestacije posvećene lošinjskoj pomorskoj tradiciji – čime je regija istovremeno slavila i gastronomsku i maritimnu baštinu.
Inicijativa Mediterranean Women Chefs dobila je posebno mesto u festivalskom programu, kroz predstavljanje vina koja potpisuju žene iz sveta vinarstva. Među njima se posebno istakla Egle Katunar iz Kuće vina Ivan Katunar, koja je predstavila novo prirodno penušavo ružičasto vino Rožica, kao i Kvarnero – vrhunsko poluslatko crveno vino. O njihovim vinima govorio je Žarko Stilin, somelijer i direktor udruženja Kvarner Wines.
Zadnjeg dana festivala u Muzeju Apoksiomena održana je konferencija posvećena velikom međunarodnom uspehu regije Kvarner i njenoj tituli Evropske regije gastronomije 2026, a direktorka TZ Kvarnera dr. sc. Irena Peršić Živadinov tom je prilikom govorila o gastronomiji kao snažnom alatu za jačanje prepoznatljivosti regije. Panel diskusije istakle su važnost povratka sezonskim, lokalnim i održivim namirnicama, kao i izazove u snabdevanju kvalitetnim proizvodima.
Gastronomija je mnogo više od hrane; ona je emocija, doživljaj, identitet destinacije i ljudi, koji u njega svakodnevno unose znanje, kreativnost i strast. Taste the Mediterranean potvrdio je kako Kvarner ne samo da zaslužuje titulu Evropske regije gastronomije – već je u svakom smislu i živi.
Pratite nas na našoj Linkedin, Facebook, Instagram i X stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.