9.6 C
Belgrade
utorak, oktobar 22, 2024

Fer – Nemačko ostrvo opsednuto Menhetnom

Koktel rođen u Njujorku je postao jedna od najneverovatnijih opsesija jednog nemačkog ostrva. Kako je to moguće, i kako je u stvari započela ta neobična priča?

Na severu Nemačke postoji jedno malo ostrvo gde se pije jedan poseban koktel, potpuno neočekivan u takvom kraju, u takvoj zemlji, u takvoj klimi. On se tu religiozno poštuje, i deo je sada folklora naroda koji tamo živi. Menhetn je ovde dugogodišnja tradicija i svi su odrasli s njim.

Ako želite razumeti Fer (Föhr) i njegovu ljubav prema Menhetnu, morate uzeti u razmatranje opštu geografiju i istoriju ostrva. Davno pre nego što je kultno piće zahvatilo ovo maleno ostrvo, Fer je bilo ostrvo poljoprivrednika i ribara, zajednice odvojene oko 10 kilometara od kopna. Tu su način života oblikovali zemlja, Severno more i klima. Novca je bilo malo, posla još manje, pa je veći deo naroda odlazio da se bavi lovom na kitove širom sveta.

Ova industrija, koja se protezala od Amerike do Tasmanije i Australije, propala je krajem 19. veka. Tada su vešti ribari Fera prestali s radom, i usledio je talas za talasom emigracije. Prvo do Hamburga, 200 kilometara južno, zatim do Amerike, udaljene 6.000 kilometara, gde je čekala sreća. Neki su njih su osetili zlatnu groznicu pa su otišli do Kalifornije, ali je većina ostala na istočnoj obali Sjedinjenih Država. Uskoro je Velika jabuka “progutala” migrante sa Severnog mora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Armin Zimmermann (@barvademecum.de)

Ubrzo su preko Atlantika procvetale nove porodične kompanije, pa su vredni Nemci otvarali radnje po celom Njujorku. Pekare su cvetale, radnje sa delikatesima takođe, a istovremeno su barmeni prihvatili umetnost aperitiva na Menhetnu.

Otprilike u to vreme, oko 1880. godine, u njujorškom klubu izmišljeno je piće potrebno za zabave, sadržalo je burbon i slatko-gorki vermut. Prema drugoj priči, ovaj napitak je u stvari izmišljen u nekadašnjem Hoffman House hotelu 1870. godine koji su osnovali baš migranti iz Nemačke.

Saradnja nikad bolja

Ostalo je istorija. Nakadašnji Nemci, sada Amerikanci, prihvatili su sve običaje i kulturu Amerikanaca, ali nikad nisu zaboravljali svoju matičnu zemlju. Iako su generacijama živeli tamo, nisu se odricali čak ni svog nemačkog akcenta. S druge strane, uživali su u kulturi novog kontinenta koju su rado donosili na svoje ostrvo. Uz tako čvrstu povezanost dva mesta, nije teško zamisliti ljude kako se vraćaju u Nemačku donoseći svoju ljubav prema njujorškoj bar-kulturi koja ovde traje već više od jednog veka.

Föhrer Manhattan Cocktail se i danas religiozno pije i pravi, i kako kažu, tajna je u ravnoteži, ukusu i pravoj meri. Ovaj koktel je glavni suvenir na ostrvu koji svaki turista prosto mora da pazari, inače bi se domaćini uvredili.

Zašto su studijska putovanja važna za profesionalce u turizmu, saznajte više.

Opsesija Menhetnom više je od mešavine viskija i vermuta. Možda ovi ljudi i nisu toliko različiti, možda su ovde dve kulture bliže nego što se to može na prvi pogled videti. Oba naroda povezuje hladnoća i more, oštra klima i zima, karakteristična i za Fer i za Njujork, kao i relativno kratka leta puna mamurluka.

Pratite nas na našoj Facebook Instagram stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -