Biftekia (Μπιφτέκια) je jedan od najpoznatijih i najvoljenijih specijaliteta grčke kuhinje. Iako na prvi pogled podseća na klasične burgere ili pljeskavice, biftekia ima poseban ukus i duh tradicije koji ih razlikuje od sličnih jela iz drugih zemalja. Ovaj grčki burger nije samo jelo – to je deo porodičnih ručkova, taverni pored mora i mirisa mediteranske kuhinje
Glavni sastojak biftekia je mleveno meso, najčešće govedina ili mešavina govedine i svinjetine. U smesu se dodaju sitno seckani crni i beli luk, začinsko bilje kao što su peršun, origano, a često i nana, koja biftekijama daje osvežavajuću notu. U nekim receptima dodaje se i rendani hleb natopljen u mleku, što čini pljeskavice mekšim i sočnijim. Sve se to dobro umesi, oblikuje u zadebljane pljeskavice i peče – na roštilju, u tiganju ili u rerni sa krompirom i povrćem.
View this post on Instagram
Za razliku od klasičnih burgera koji se često služe u lepinji sa sirom, kečapom i pomfritom, biftekia se obično služi sa tzatziki sosom, pečenim krompirom, paradajzom, crnim lukom i svežom salatom. Oni su jednostavniji, ali i bogatiji ukusima zahvaljujući mediteranskim začinima i maslinovom ulju.
Kudiljero – Skriveni biser severne Španije, saznajte više.
Biftekia se često spremaju i kao deo ručka u grčkim domaćinstvima. Posebno su omiljeni deci, jer su mekani, ukusni i lako se jedu. Njihova priprema ne zahteva posebne veštine, što ih čini idealnim jelom i za iskusne kuvare i za početnike u kuhinji.
Na kraju, biftekia nisu samo burgeri – oni su spoj tradicije, ukusa i jednostavnosti. Svako ko ih proba, može da oseti duh Grčke – sunce, more i ljubav prema dobroj hrani.
Pratite nas na našoj Linkedin, Facebook, Instagram i X stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.