15.8 C
Belgrade
četvrtak, maj 8, 2025

Nedelja turske kuhinje 2025 u znaku klasičnih jela  

Nedelja turske kuhinje, godišnja proslava bogatog kulinarskog nasleđa Turske, vraća se kroz svoje četvrto izdanje u periodu od 21. do 27. maja, kako bi proslavila održive, zdrave i tradicionalne metode kuvanja. Ovogodišnja tema: Klasična jela turske kuhinje, ističe okosnicu turske kuhinje – vanvremenske klasike

Svake godine, Nedelja turske kuhinje obeležava se nizom događaja i kampanja na društvenim mrežama koje organizuju predstavnici Republike Turske u zemlji i inostranstvu. Inicijativa ima za cilj da ukaže na bogato kulinarsko nasleđe Turske, oblikovano hiljadama godina kulturne razmene, održivih praksi i duboko ukorenjenih gastronomskih tradicija.

Dok svake godine druga tema zauzima centralno mesto kako bi se prikazala dubina turske kuhinje, ovogodišnja tema odaje počast klasičnim jelima koja su okosnica turske kuhinje kroz različite događaje sa toplinom tradicionalnog turskog gostoprimstva.

Nedelja turske kuhinje 2025 u znaku klasičnih jela  
Photo: : TGA

Turski specijaliteti sa anadolijskih trpeza

Bogati kulinarski pejzaž Turske duboko je ukorenjen u njegovoj plodnoj zemlji  i vekovnoj tradiciji, što ga čini pravim gastronomskim utočištem. Klasična domaća jela, zasnovana na vanvremenskim receptima koji se prenose generacijama, i s ljubavlju pripremaju u kuhinjama širom zemlje, u srcu su ove raznovrsne kuhinje.

Osnovne namirnice, napravljene od lokalnih, sezonskih sastojaka i dobro osmišljenih ali jednostavnih tehnika, odražavaju suštinu turskog kulinarskog nasleđa. Predstavljajući jela koja odišu tradicijom, zdravim namirnicama i tendencijom ka što manje otpada, klasična jela takođe simbolizuju i vanvremenske vrednosti Anadolije: gostoprimstvo, zajedništvo i jedinstvo. Na kraju krajeva, oni su kamen temeljac toplih turskih trpeza dobrodošlice koji okupljaju porodice, prijatelje i goste.

Nedelja turske kuhinje 2025 u znaku klasičnih jela  
Photo: : TGA

Vanvremenski klasici

Meni ovogodišnje Nedelje turske kuhinje sastavljen je od kultnih jela koja su izdržala test vremena. Jelovnik na temu „Klasična jela turske kuhinje“ će sadržati mnoge osnovne namirnice, uključujući: supu od sočiva i tarhana supu, imambajildi (patlidžan sa punjenjem od luka i paradajza), manti (turske knedle) i burek (slana peciva) koji su punjeni različitim sastojcima, od krompira do mlevenog sira.

Ukusne kombinacije kao što su karnijarik (patlidžan punjen mlevenim mesom), pirinač-caciki, kuru fasulje (čorba od belog pasulja), pirinač-kiseli krastavci i mešana dolma (punjeno povrće), kao i jogurt, takođe će ponuditi zdravo putovanje kroz srce turske domaće kuhinje. Dok će osvežavajuće salate bostana i čoban, kao i raznovrsni hosaf (voćni kompoti) upotpuniti ovo kulinarsko iskustvo, mnogi ukusni turski deserti, kao što su tavukgogsu (puding od pilećih prsa), kazandibi (puding od karamelizovanog mleka) i baklava, pružiće savršen slatki završetak gozbe.

Nedelja turske kuhinje 2025 u znaku klasičnih jela  
Photo: : TGA

Uživanje uz regionalne klasike

Nedelja turske kuhinje takođe služi i kao izlog za predstavljanje bogate regionalne raznolikosti zemlje. Svaka od ukupno 81 pokrajine Turske će predstaviti sopstvene interpretacije tradicionalnih recepata, oblikovanih lokalnim sastojcima, klimom i vekovnom kulturnom razmenom.

Od jela na bazi maslinovog ulja na obali Egejskog mora do smelih, začinjenih specijaliteta jugoistoka i kuhinje bogate morskim plodovima Crnog mora, ova nedelja nudi kulinarsko putovanje kroz različite destinacije Turske.

Regionalni događaji će istaći ove lokalne klasike, nudeći posetiocima autentični ukus provincijskih ukusa i dublji uvid u svakodnevni život i nasleđe svakog regiona.

Nedelja turske kuhinje zato je odličan povod da se upustite u potragu za ukusnim klasicima ove velike zemlje ili se i sami okušate u pravljenju vama omiljenih turskih jela i poslastica.

Pratite nas na našoj LinkedinFacebookInstagram i stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -