Da bi se ocenilo neko vino, neophodni su čulo mirisa, čulo ukusa i osećaj za boje. Međutim, pravi doživljaj ove božanske tečnosti zavisi od iskustva i karaktera ličnosti koja u njemu uživa. Naš mladi lav, Lazar Trajković je otkrivši ljubav prema vinu, rano shvatio da su pozitivan duh, osmeh i posvećenost neophodni na putovanju kroz burne ugostiteljske vode. Od samog početka u 88 Rooms Hotelu i angažovanja u Hotelu Hilton u Beogradu, preko sezonskog rada u Crnoj Gori, Lazar se pripremao za nešto posebno i veliko. San je počeo da se ostvaruje dobijanjem sertifikata od strane Udruženja somelijera Srbije, kao i na poslu u hotelu Radisson RED Belgrade, u kome je od samog otvaranja. Kao svaki mladi lav, Lazar zna da ga čeka još mnogo izazova, ali za početak, hajde da mu poželimo sve najbolje na predstojećem Takmičenju mladih somelijera Srbije
TU: Mnogi mladi lavovi imaju idole. Koju ličnost bi okarakterisali kao vaš poslovni uzor?
LT: Moj idol je sinteza svih uspešnih ljudi oko mene, a s obzirom da sam od detinjstva timski igrač i naučen da ne izdvajam pojedince iz grupe bilo bi nezahvalno da u ovom odgovoru izdvojim nekoga. Srećan sam što mogu da kažem da su moji uzori prisutni u velikoj meri na mom poslovnom putu. Od profesora sa fakulteta, menadžera hotela u kojima sam radio i radim ili predavača SERSE koje neizmerno cenim, nalazi se dovoljan broj uzora koji mi služi kao putokaz u razvoju karijere i mene kao ličnosti.
TU: Kako izgleda vaš radni dan?
LT: Radni dani u hotelu Radisson RED Belgrade su kao i sam brend – nekonvencionalni, ispunjeni zabavom i interakcijom sa gostima hotela. Pored svih obaveza i odgovornosti koje nosi pozicija F&B Supervizora, moj dan se ogleda u pružanju nezaboravnih trenutaka našim gostima na prvom mestu, a zatim i pravljenju stabilnog mosta u komunikaciji između menadžmenta i operativnog dela tima. Kada nam to obaveze dozvoljavaju, radni dani su kreirani i prilagođeni obukama gde najviše prenosim znanja stečena na kursu za somelijera. Trudim se da svaki dan iskoristim na najproduktivniji način, a sve kroz sticanje novih znanja, jer mi u Radisson RED Belgrade, zaista nesebično delimo iskustva.
TU: A šta je za vas pravi odmor?
LT: Odmor iz snova bi definitivno bio obilazak regije kao što je Toskana čiji sastavni momenat bi bio i gastronomski trenutak uz prelepe pejzaže. Ali, ovaj san je na čekanju dok ne ostvarimo trenutno zadate ciljeve. Za sada, odmor može da bude vreme provedeno sa dragim ljudima, gledanje dobre utakmice, s obzirom da sam veliki ljubitelj sporta. Prvi sledeći odmor koji planiram jeste nakon takmičenja koje je u organizaciji Udruženja Somelijera Srbije za najboljeg mladog somelijera. Plan mi je da učestvujem ovog novembra, gde se nadam odličnom plasmanu. Kako bih ovu godinu najbolje zaokružio, planiram odmor u nekom od Evropskih gradova, dok onaj pravi, ostaje na čekanju.
TU: Koja je vaša formula uspeha?
LT: Formula uspeha, kada sam ja u pitanju, i dalje je u procesu usklađivanja svih simbola i operacija, a sve u skladu dobijanja najboljih rezultata. Uzore koje sam prethodno pomenuo i dalje imaju uticaj na zapis moje formule, koju zajedno razrađujemo i dalje, a sve do potpunog uspeha. Za dobru formulu koja daje samo pozitivne rezultate, potrebna je posvećenost, upornost, stalno učenje ali i prilagođavanje i menjanje svojih navika kada vidimo da one mogu biti bolje.
TU: Šta je to što, po vama, razlikuje mlađu od starijih generacija poslovnih ljudi?
LT: Starije generacije donose iskustvo, mentorske sposobnosti i fokus na stabilnost, dok mlađe generacije donose tehnološke veštine, inovativnost i želju za fleksibilnošću. Smatram da sinteza mladih i starijih može da dovede do boljih rezultata, ali i novih iskustava sa obe strane. Po mom mišljenju, najveći uticaj jedne na drugu generaciju trebalo bi da bude u prepoznavanju i prevazilaženju različitosti, a sve u duhu kombinovanja, kako poslovnih tako i privatnih navika.
TU: Šta biste poručili kao savet drugim mladim lavovima, koji tek dolaze?
LT: Savet koji sam ja dobio na početku svoje karijere jeste da je potrebno da budem uporan i strpljiv. Pored toga, mladim generacijama bih dao savet da budu istrajni u ostvarenju svojih ciljeva, jer upornost i strpljenje zaista daju rezultate. Budite u potrazi za osećajem da ste prepoznati sa svim svojim kvalitetima koji tek trebaju da se razvijaju, imajte poverenja u osobe koje vas vode, a kada dođete do tog osećaja samo ga učvrstite posvećenim radom, koji na kraju dana utiče na vas kako profesionalno, tako i privatno, da bi postali bolja verzija sebe.
Tekst: Petar Vušurović
Pratite nas na našoj Linkedin, Facebook, Instagram i X stranici, budite u toku sa novostima i zanimljivostima iz turizma i ugostiteljstva.




