17.2 C
Belgrade
utorak, april 30, 2024

UNWTO: Kakva su predviđanja za oporavak turizma?

Međunarodna turistička putovanja su u januaru pala čak za 87% u odnosu na isti period prošle godine, što dosta govori o negativnom trendu koji je nastao zbog globalne pandemije. Kakva su predviđanja Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija za 2021. godinu?

Svetska turistička organizacija (UNWTO) poziva sve zemlje da usvoje i usklade zajedničku koordinaciju protokola putovanja kako bi se osiguralo ponovno pokretanje turizma, i kako bi se izbegli novi veliki gubici u tom sektoru.

Posle izuzetno teškog kraja 2020. godine, globalni turizam je nastavio da trpi velike neuspehe, posebno zbog pooštravanja ograničenja putovanja koje je usledilo kao odgovor na nove epidemije virusa. Prema najnovijim podacima UNWTO, sve destinacije širom sveta nastavljaju da beleže veliki pad dolazaka turista u prvom mesecu 2021. godine.

Obavezna testiranja, karantin i u nekim slučajevima potpuno zatvaranje granica sprečili su nastavak međunarodnih putovanja. Osim toga, brzina raspodele vakcine, kao i sam proces imunizacije dodatno je odložilo oporavak turističke industrije.

UNWTO predviđa dve mogućnosti. Prema prvoj, oporavak sledi u junu i julu,  što bi rezultiralo povećanjem međunarodnih dolazaka u 2021. godini za 65% u odnosu na istorijski najniži nivo iz 2020. godine.

Prema drugoj, sledi potencijalni oporavak u septembru, što će dovesti do porasta dolazaka za 30% u odnosu na prošlu godinu. Ipak, to bi bilo 67% ispod proseka iz 2019. godine.

Poboljšana koordinacija između zemalja i usklađeni putni i zdravstveni protokoli ključni su za vraćanje pre svega poverenja u turizam, što može značajno omogućiti siguran oporavak i nastavak međunarodnih putovanja uoči vrhunca letne sezone.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -