14.7 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Chateau Copsa, Karlovo, Bugarska

U ravnici oivičenoj snažnim planinskim masivom poput džinovskog zida, pružila se zelena dolina u kojoj se talasa more vinograda. Ovu maltene geometrijski ravnu površinu, razbija uzvišenje na kome se kao svetionik, pod fluorescentnom svetlošću, presijava srednjovekovni kameni zamak. Ne, ovo nije našminkani opis nekog od mnogobrojnih poznatih francuskih šatoa u dolini Rone, „srednjovekovni kameni zamak“ je, u stvari, izgrađen u 21. veku. U pitanju je jedna od najboljih porodičnih vinarija Bugarske, smeštena usred Trakijske nizije, pokraj, za bugarsku istoriju veoma važnog, gradića Karlova. O Chateau Copsu i njihovom predivnom vinskom kompleksu razgovarali smo sa direktorkom vinarije i odličnom poznavateljkom vina, Petiom Minkovom

TU: Kada i kako je Chateau Copsa počeo sa radom?
PM: Chateau Copsa je, pre svega, porodična vinarija. To čini da naš vinski posao ovde, koji je nekada davno započeo moj deda kao direktor državnog preduzeća Vinproma, i danas radimo sa mnogo strasti kao da je u pitanju hobi. Tako sam i ja svoje najranije detinjstvo provodila u ovdašnjim vinogradima koji se nalaze u srcu čarobne Ružine doline. Sećam se da smo i tada u našem privatnom podrumu proizvodili vino za sopstvene potrebe, jer bilo koja drugačija proizvodnja u doba socijalizma i nije bila moguća. Nakon političkih i ekonomskih promena u Bugarskoj 1989. godine, moj otac je započeo svoj privatni biznis u farmaceutskoj industriji, a posle izvesnog vremena kupio je zemlju na kojoj smo posadili vinograde. Zasadili smo lokalnu sortu grožđa koja se zove crveni misket i tipična je za okolinu Karlova, tako da se danas u više od 30 odsto zasada u našim vinogradima nalaze stari čokoti te vinove loze koji rađaju izuzetno kvalitetno grožđe za proizvodnju vina.
U početku je ta proizvodnja bila veoma limitirana i koristili smo naše vino uglavnom za reprezentaciju i sopstvene potrebe, međutim od 2005. godine, sa ubrzanim razvojem vinskog tržišta u Bugarskoj i mi smo rešili da se ozbiljno pozabavimo proizvodnjom vina.

TU: Kolika je godišnja proizvodnja vinarije i koje sorte grožđa negujete u vinogradu?
PM: Kapacitet naše vinarije je 300.000 boca godišnje i uglavnom proizvodimo bela vina, jer su ona tipična za rakijsku regiju, a najviše smo posvećeni proizvodnji vina od crvenog misketa koji je autohtona bela sorta grožđa i u ovim krajevima daje vina izuzetnog kvaliteta. Naravno kada planirate i postavljate neki biznis morate da mislite i na široku paletu proizvoda, pa tako imamo više različitih brendova i samim tim dosta internacionalnih sorti grožđa u vinogradima. Tu je, pre svega, sovinjon blan, zatim šardone i muskat otonel, a kada je reč o crnom grožđu, gajimo francuske sorte koje su veoma odomaćene na ovim prostorima kao kaberne sovinjon i merlo.

TU: Gde se nalaze vaši vinogradi i kolika je površina zasada?
PM: Naš vinogradski masiv pokriva površinu od 50 hektara smeštenih u Ružinoj dolini i okružen je Starom planinom sa jedne i Srednjom gorom sa druge strane. Ovaj deo centralne Bugarske, kao što sam već napomenula, ima izuzetnu mikroklimu za uzgajanje belih sorti grožđa, pa smo odlučili da naš vinski zamak sa hotelom i restoranom, u kome organizujemo vinske degustacije, kao i vinski podrum, smestimo u okviru samih vinograda. Ovo je bilo posebno važno za vinski podrum koji se nalazi nedaleko od našeg „šatoa“, u senovitom šumskom okruženju pored reke, što nam omogućava izuzetno dobre uslove za skladištenje grožđa i kasniju vinifikaciju.

TU: Kakva je vizija Chateau Copsa i za koji vinski stil ste se opredelili?
PM: Naš pristup vinima i radu u vinariji uopšte je vrlo jednostavan i rekla bih skroman, jer mi stalno rastemo, ali veoma lagano. Naša vizija je, pre svega, da dobijemo najviše od onoga što Ružina dolina može da nam pruži, pa smo zbog toga najpre okrenuti belim vinima čija svežina je tipična za bugarska vina. Upravo zato, veoma retko koristimo burad u procesu odležavanja belih vina i trudimo se da očuvamo sve karakteristike našeg teroara. Kada je reč o crvenim vinima, situacija je slična. Ona su takođe sveža i voćna, ali nastojimo da održimo njihovu specifičnost koja potiče od grožđa zasađenog uz velike plantaže ruža po kojima je ovaj kraj i najpoznatiji. Vreme odležavanja u barik buradima je limitirano, a pored toga upotrebljavamo samo već korišćenu burad, jer ne želimo da arome i ukus drveta dominiraju u našim vinima. Smatram da u tome pratimo svetski trend u proizvodnji vina koji se ogleda u svežini i prirodnosti, pa je i negovanje grožđa u vinogradu veoma striktno kada je reč o hemijskim supstancama.

TU: Kažite nam nešto o vinskim brendovima Chateau Copsa i o njihovim veoma ineresantnim imenima?
PM: Trudili smo se da linije vina imaju zvučna imena koja se lako pamte. Naš prvi i osnovni brend su sortna vina pod imenom Zeyla, koje potiče od starih Tračana kojima dugujemo i naziv vinarije Copsa što je bilo njihovo ime za čitavu Karlovsku regiju. Postoji mnogo podataka koji nam kazuju da su Tračani bili veliki ljubitelji vina, a zejla je bio magični napitak od grožđa koji im je omogućavao da se mole i u ekstazi razgovaraju sa bogovima. Pored ove linije, imamo „Brand A“ sa etiketama „Anđelika“ (roze kupaža kaberne sovinjona i merloa) i „Arlekino“ (sovinjon blan), zatim „Stradivarijus“ u kome su, takođe, dva kupažna vina „Stradivarijus Selekšn Ruž“ (širaz, kaberne sovinjon i merlo) i „Stradivarijus Selekšn Blan“ (muskat otonel i crveni misket), kao i „Limitiranu seriju“ sa vinima 5VE (širaz, kaberne sovinjon, kaberne fran), 8TH (merlo i kaberne sovinjon), 1NE (šardone) i 6IX (šardone).

TU: Mnogo pažnje ste posvetili i vinskom turizmu, da li imate mnogo gostiju?
PM: Vinski turizam je izuzetno popularan u Bugarskoj i većina vinarija pokušava da na taj način dodatno ojača pozicije svojih vinskih brendova. Tako smo i mi želeli da ljudi dođu u ovaj prelepi zamak, da uživaju u prirodi i degustiraju naša vina. I to se i desilo, a posetilaca je sve više. „Šato“ u okviru koga se nalazi i restoran sa degustacionom salom je izgrađen pre deset godina, ali smo nakon porasta kvaliteta i popularnosti naših vina izgradili i veoma atraktivan hotel sa 28 uređenih soba i bazenom koji se nalazi nasuprot zamka. Imamo plan da sagradimo i nekoliko manjih kuća kako bismo mogli da organizujemo privatne zabave i događaje, kao i da gostima koji su došli zbog našeg vina ponudimo i neke dodatne sadržaje. Postoji mnogo razloga da se poseti Chateau Copsa, jer se između ostalog nalazimo u okolini izuzetno interesantnih istorijskih lokacija, a tu su, naravno, i ruže po kojima je ova oblast najpopularnija i čija berba u maju i junu predstavlja izuzetnu turističku atrakciju.

Tekst: Petar Vušurović

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -