5.3 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Arhus – odličan siti brejk sa još boljom hranom

Kopenhagen dobija svu pažnju putnika, ali Arhus je spreman da uzme ono što mu pripada. Uostalom, nije Kopenhagen jedino što Danska ima da ponudi putnicima, a ovaj grad to potvrđuje na najbolji i najukusniji mogući način

Kao drugi grad Danske, Arhus je navikao da Kopenhagen privlači svu pažnju. Međutim, tokom poslednjih nekoliko godina, Aarhus je izašao iz senke glavnog grada dobivši ugled među turistima i putnicima kao uzbudljiva alternativa za odmor u Danskoj. Alternativa samo u smislu Kopenhagena, on je potpuno svoj i nezamenjiv, i nikako ga ne treba smatrati rezervnim planom.

Arhus je drugi po veličini grad u zemlji, nalazi se na istočnoj obali poluostrva Jiland, oko 200 kilometara severozapadno od Kopenhagena. Sa svojom mešavinom kuhinje svetske klase, impresivnim umetničkim galerijama, atraktivnom arhitekturom i opuštenom atmosferom, Arhus polako izlazi na svetlost turističke pozornice u svom punom sjaju.

Hrana je jedan od glavnih promotera grada kao turističke destinacije. Spoj restorana sa Mišelinovim zvezdicama i neformalnih bistroa, kao i neverovatne ulične gatro-čarolije su osnovni činioci koji ga pozicioniraju visoko na turističkim mapama.

Budući da je relativno mali grad, Arhus se lako može istražiti pešice ili biciklom, što je u ovom delu sveta izuzetno popularno. Sa nešto manje od 350.000 stanovnika, lako je istražiti ga pešice najvećim delom, a sve najpoznatije atrakcije, zanatske radnje i restorani nalaze se unutar centralnog gradskog područja.

Njegova zgodna veličina u kombinaciji sa opuštenom vibracijom čini Arhus idealnom destinacijom za vikend odmor ili odličan dodatak putovanju u Kopenhagen koji je udaljen samo tri sata vožnje vozom.

Vrhunska jela koja održavaju ravnotežu između ozbiljnog i zabavnog

Hrana nije tipično nordijska, i ovde je kuvanje nije jednostavno. Gastronomija je sastavljena od tehnički preciznih jela, gotovo savršenih, sve je prilično skockano i upakovano u savršen odnos izgleda i ukusa. Primeri ove egzaknte gastronomije su tanko narezane Jakobove kapice u ulju od lokalnih trava i začinskog bilja sa prženim borovim iglicama, svinjetina sa lukom, ili hrskavi list kelja preliven sosom od estragona.

Obrok u restoranima obično počinje sa nizom grickalica kao što su pržena kobasica i pržena svinjska kožica, i svakako vol au vent, pecivo punjeno piletinom. Ukusi i serviranje je zabavno, ali sve to vam pripremi prilično ozbiljan i ukusan početak obroka.

Nakon toga sledi hleb, ukusni brioš kao i raženi hleb, delikatesi koji se spremaju preko celog dana, a služe se sa domaćim puterom i krem sirom koji je začinjen mirođijom. Božanstveno!

Od glavnih jela preporučuju se tartar od govedine sa čipsom od cvekle, pečen svinjski obraz sa pireom, vrlo često i parfait od kozjeg sira sa kupinama kao kombinacija lakšeg ručka.

Arhus je dom najvećeg univerziteta u Danskoj i velike studentske populacije, tako da u gradu ima mnogo uličnih i brzih jela. Postoji bezbroj mogućnosti, od tajlanske do britanske hrane, ali je ipak prvo mesto rezervisano za danski sendvič, specijalitet od svinjetine i umaka od pečenja mesa, sa senfom i hrskavim začinskim biljem.

Sve u svemu, jedna ukusna i zanimljiva priča. Blizu je Kopenhagena, nećete izgubiti puno vremena ako odličite da posetite Arhus, ali ipak preporučujemo da izdvojite jedan vikend za to. Vikend je pravo vreme, sasvim dovoljno vremena da ga upoznate i probate šta to on sve nudi, ovo nabrojano je samo sićušni deo gastronomskih čudesa koja ovde postoje.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -