7.8 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Slovenačka Istra, stara tradicija sa novim ukusima

Od mora do planina, svaki kutak slovenačke Istre prepun je autentičnih, tradicionalnih jela sa modernim obrtom. Ova primamljiva simfonija ukusa i aroma čeka na vas

“Mišlenova” kuhinja se zasniva na mediteranskim ukusima

O Slovenačkoj Istri može da se ispriča bezbroj priča. Neke od najboljih su nesumnjivo one gastronomske i mogu da zadovolje čak i najzahtevnije poznavaoce hrane. Shodno tome, šest lokalnih restorana može da se pohvali nagradom “Michelin plate”. U “Staroj gostilni” u Piranu, tim kuvara insistira da na tanjirima bude prava kulinarska umetnost i, sudeći po reakcijama posetilaca restorana, to rade izvrsno. U restoranu Rizibizi između Portoroža i Pirana, smatraju da je priznanje od “Mišlena” samo “šlag na torti”, jer su već primljeni u prestižno udruženje Jeunes Restaurateurs d’Europe 2012. godine, a takođe su I ocenjeni od strane poznatog francuskog vodiča za restorane Gault&Millau. U ponudi Rizibizi restorana su domaći specijaliteti pripremljeni na moderan način, uz savršeni završni dodir koji pruža njihovo domaće, višestruko nagrađivano maslinovo ulje. Treći dobitnik nagrade “Michelin plate” je restoran Sophia u hotelu Kempinski Palace Portorož. Restoran je posvećen lepoti italijanske dive Sofije Loren i nudi vrhunsku mediteransku kuhinju, upotpunjenu lokalnim proizvodima i ukusima iz celog sveta. Sa druge strane restoran hotela Marina u Izoli zaradio je svoju “Mišlenovu” nagradu koristeći sveže, lokalne sastojke. Njihova jela od morskih plodova, koje služe na predivnoj terasi sa pogledom na more i uparene sa maslinovim uljem sa brda Belvedere, predstavljaju nezaboravno gurmansko iskustvo. Jela sa “Mišlenovim” pečatom, takođe možete probati u restoranu “Za gradom” u Kopru. Pored divnog pogleda na grad, ovaj restoran je već dugi niz godina poznat po svojim jelima od svežih sezonskih i lokalnih sastojaka i maštovitim kombinacijama ukusa.

Interaktivna gastronomija

Pasionirani ljubitelji hrane ne bi trebalo da propuste najnoviji hit u Portorožu. Naime, restoran COB nudi jedinstven meni koji na neočekivan i interaktivan način priča priče o slovenačkoj gastronomiji.

Misteriozni svet tartufa

Istarsko zaleđe takođe nudi istinsko kulinarsko blago, a tartufi su najprestižniji neprikosnoveni, istarski kulinarski dragulj. Upoznajte pravog sakupljača tartufa i njegovog vernog četvoronožnog pomagača koji će vas upoznati sa misterioznim svetom tartufa. Ne propustite da probate opojnu aromu tartufa u divnom okruženju restorana Gold Istra u selu Padna.

Maslinovo ulje za kulinarske poslastice

Jedno od najboljih i nadaleko čuvenih maslinovih ulja može se probati kod porodice Morgan, u blizini sela Šmarje pri Kopru. Degustacije maslinovog ulja zajedno sa prezentacijom uzgajanja maslina i proizvodnje devičanskog maslinovog ulja se zakazuju unapred.

Kulinarska tradicija mora

Kulinarska tradicija u Izoli neraskidivo je povezana sa lokalnim ribarenjem. Dnevni jelovnici marljivo prate moto “Od mora do tanjira” nudeći najsvežiji dnevni ulov. Restoran Bujol će vas počastiti autentičnim ukusima u kućnoj atmosferi gde prave jela po receptima starim i više od stotinu godina. U Izoli, restoranu Hiša Torkla takođe je dodeljena nagrada “Michelin plate”. Restoran se nalazi u živopisnom predgrađu Izole i poznat je po ukusnim jelima od mesa, posebno po grilovanoj govedini, kao i po jelima sa tartufima.

“MasterChef” ukusi Istre

Dva takmičara popularnog MasterChef Slovenija 2020, izabrali su Ankaran kao mesto za prezentaciju svojih kulinarskih čarolija. U vili Andor finalistkinja ovog takmičenja, Sanja Sirk, stvara nezaboravno kulinarsko iskustvo. Miris mediteranskog bilja probudiće u vama nostalgiju za ukusima domaće kuhinje, koji su utkani u svežinu savremenih jela.

Foto: Love Istria / Jaka Ivančić

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -