7.8 C
Belgrade
četvrtak, april 25, 2024

Ivana Mitrović, PR menadžer Renault Nissan Srbija

Redakcija TU magazina nastavlja da razgovara sa sagovornicima koji predstavljaju biznise ugrožene korona virusom. Jedan od takvih je sigurno automobilska industrija, pa smo zato o aktuelnoj situaciji i planovima kompanije pričali sa Ivanom Mitrović, PR menadžerkom Renault Nissan Srbija

TU: Da li imate neposredno iskustvo vezano za korona virus i pandemiju?
IM: Virus je toliko dugo već prisutan kod nas, da mislim da nema čoveka koji u svom okruženju nije imao kontakt sa nekim ko je pozitivan ili je čak i sam to bio. Svedoci smo toga da se broj zaraženih iz dana u dan uvećava, ali na svu sreću u našoj kompaniji smo do sada imali samo slučajeve sa blažim simptomima i na to se svodi moje dosadašnje iskustvo sa pandemijom.

TU: Kako je novonastala situacija uticala na vaš posao?
IM: Širenje Korona virusa je pogodilo sve grane industrije, a automobilsku pogotovo. Podaci za prvih deset meseci ove godine pokazuju da je ukupno tržište novih vozila u Srbiji palo za 25% u odnosu na 2019. godinu, i to više kada su biznis kupci u pitanju, nego privatni. Mi smo našom organizacijom i adekvatnom ponudom modela i akcija uspeli da na Renault-u ostvarimo isti nivo prodaje kao prošle godine, što je zaista fantastičan rezultat shodno okolnostima.

TU: Šta ste prvo promenili u vašem poslovanju?
IM: Kada pričamo o promenama na globalnom nivou, Renault je u maju predstavio plan za smanjenje fiksnih troškova za više od 2 milijarde evra u periodu od tri naredne godine. Taj plan se zasniva na pojednostavljenju procesa, optimizaciji proizvodnje i prilagođavanju industrijskih kapaciteta, a nužno sa sobom nosi i socijalni plan kojim će biti obuhvaćeno 15.000 radnika širom sveta u naredne tri godine. Što se tiče lokalne organizacije, mi poslujemo isto kao i do sada, naravno poštujući sve preventivne mere u sprečavanju širenja korona virusa. To se pre svega ogleda u organizaciji i podsticanju zaposlenih na rad od kuće i davanju jasnih preporuka zaposlenima o ponašanju za vreme trajanja pandemije. Pored toga, obustavljena su putovanja u Adriatik regiji unutar koje poslujemo, što ne utiče ni u kojoj meri na komunikaciju i poslovanje, jer se svi sastanci redovno održavaju online. Sve je isto, samo malo drugačije.

TU: Kakvo je vaše trenutno radno okruženje, da li radite od kuće ili iz kancelarije?
M: Svi zaposleni su podeljeni u dva tima i organizovani da jedne nedelje rade od kuće, a druge iz kancelarije. Svi poseduju neophodne alate i tehničku opremu uz pomoć kojih se rad od kuće ne razlikuju od onog u kancelariji. Možemo reći da ovakva organizacija jako dobro funkcioniše i da se pokazala jako efikasnom u sprečavanju širenja korona virusa, s obzirom da smo imali mali broj evidentiranih slučajeva.

TU: Da li imate podršku nadležnih institucija i u čemu se ona sastoji?
IM: S obzirom da je Renault francuska kompanija, najveća pomoć se ogleda u meri Francuske vlade koja je u junu ove godine, odobrila kredit od 5 milijardi evra. Što se tiče naše kompanije u Srbiji, tu smo kao i svi ostali privredni subjekti imali podršku Vlade Republike Srbije.

TU: Koji su vaši lični i planovi vaše kompanije za bližu budućnost i narednu sezonu?
IM: Kao neko ko privatno jako voli da putuje, ja iskreno jedva čekam da se ova pandemija okonča, pa da mogu sa svojom porodicom da otputujemo na neko lepo putovanje i nadoknadim sve što smo ove godine propustili, a planova je bilo mnogo. Što se naše kompanije tiče, čeka nas jedna uzbudljiva godina u kojoj ćemo domaćem tržištu predstaviti više novih modela. U januaru nam stiže Novi Dacia Sandero Stepway i Dacia Logan, u februaru ćemo predstaviti Novi Megane faza 2 i redizajnirani Megane GrandCoupe. Sredinom godine stiže komercijalno vozilo Renault Express, kao i fantastični Megane Conquest, a predstavićemo i obnovljeni Dacia Duster. Sledeće godine ćemo na domaćem tržištu početi sa prodajom i električnih vozila. Puno planova je ispred nas, optimisti smo i verujemo da će naredna godina biti daleko uspešnija od ove koju je obeležila korona.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -