12.6 C
Belgrade
subota, april 27, 2024

Milena Đorić Gudurić, direktorka marketinga za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Mastercard

Borba protiv pandemije je ono što moramo da prihvatimo kao kolektivnu odgovornost i zato svakako treba iskoristiti sve postojeće bezbedonosne olakšice, naročito u poslovanju. Jednu od takvih usluga nam obezbeđuje Mastercard, tehnološka kompanija koja kroz digitalna plaćanja povezuje mnoštvo potrošača, finansijskih institucija i trgovaca. O svemu tome, kao i o sasvim izvesnoj digitalnoj budućnosti, razgovarali smo sa Milenom Đorić Gudurić, direktorkom marketinga u kompaniji Mastercard

TU: Da li imate neposredno iskustvo vezano za korona virus i pandemiju?
MĐG: Iskustvo sa korona virusom je pre svega fokusirano na praćenje zdravstvenih preporuka i smernica za ograničenje kontakata. Osim što je pojačala moj osećaj odgovornosti za sebe i druge, pandemija je u velikoj meri izmenila način na koji sam živela pre nje, a najviše u domenu putovanja, odlazaka u restorane, veća okupljanja sa prijateljima i sastanke uživo sa klijentima. Rekla bih da je u pitanju novi način života koji je svakako nametnut silom prilika i za koji se nadamo da neće postati stalni način funkcionisanja. Segment u kome vidim veliku promenu koja je u suštini pozitivna, je oslanjanje na digitalna plaćanja, što podrazumeva onlajn kupovinu, beskontaktno plaćanje i dostavu, kao i pretplate na striming servise i virtuelna iskustva kojima su se korisnici okrenuli kao jednostavnijem, sigurnijem i bržem načinu. Istraživanja pokazuju da će ljudi kupovinu poklona u predstojećoj prazničnoj sezoni zameniti poručivanjem istih i to je pravi pokazatelj trenutnih potrošačkih navika i stanja svesti svakog od pojedinaca.

TU: Kako je novonastala situacija uticala na vaš posao?
MĐG: Neizbežan uticaj pandemije osetila je čitava svetska privreda, pa tako i marketing. U prvom trenutku morali smo da zastanemo i sagledamo situaciju u kojoj smo se našli, a koju niko nije mogao da predvidi. Došlo je do izmeštanja poslovnog  prostora u kućne uslove, samim tim i do otkazivanja poslovnih putovanja i događaja, odlaganja kampanja i preusmeravanja budžeta. S druge strane, ubrzali smo inovacije i akcenat stavili na tehnološka rešenja koja nude mogućnosti koja su u potpunosti u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije. Odatle su pokrenute neke nove kampanje i partnerstva, a edukacija korisnika o prednostima digitalnih rešenja postala je važnija nego ikad pre.

TU: Šta ste prvo promenili u vašem poslovanju?
MĐG: Poštujući zdravstvene preporuke, okrenuli smo se radu od kuće i u tom procesu je bilo bitno reagovati brzo, pametno i transparentno, kako bi se poslovanje nastavilo bez obzira na fizičku udaljenost. Suštinski su procesi ostali isti, jer smo mi tehnološka kompanija koja omogućava krajnjim korisnicima, trgovcima, poslovnim partnerima i vladama da posluju i onlajn i oflajn, putem naše sigurne mreže i kroz naše digitalne tehnologije.

TU: Kakvo je vaše trenutno radno okruženje, da li radite od kuće ili iz kancelarije?
MĐG: Od kako je proglašena pandemija u našoj zemlji, pridržavamo se zvaničnih preporuka i rasporeda rada od kuće. Drago mi je da mogu da kažem da smo uspeli da održimo efikasnost i motivaciju tima, te i danas uspešno funkcionišemo u takvom režimu rada. Svakako priželjkujemo brz povratak u kancelarije i nadamo se da ćemo u toku naredne godine, sa širokom dostupnošću vakcine, svi moći da odahnemo i o ovim dešavanjima govorimo u prošlom vremenu.

TU: Da li imate podršku nadležnih institucija i u čemu se ona sastoji?
MĐG: Institucionalna podrška privredi u vreme pandemije pozitivan je primer razumevanja od strane države za situaciju u kojoj su pojedine industrije pretrpele velike gubitke. Nezavisno od tipa podrške koju pojedinac ili kompanija dobija od nadležnih institucija, bitno je znati da država ima inicijativu u tom smislu i da se planski mogu postići pozitivni efekti. Mi podršku vidimo u saradnji i prepoznavanju značajne uloge koju tehnologije imaju za vraćanje privrednog rasta na nivo pre pandemije. U tom smislu, dobar primer je saradnja koju imamo sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Crne Gore. Ona se zasniva na korišćenju naše platforme Tourism Insights putem koje će se kroz analizu i korišćenje potencijala podataka i u skladu sa novim tendencijama u sektoru turizma, kao i uz puno poštovanje GDPR standarda, raditi na unapređenju turističke ponude jedne od najatraktivnijih destinacija za odmor u regionu i tako stvoriti nove poslovne mogućnosti i povećati ulaganja. Verujemo da će različiti modeli javno-privatnih partnerstava i kreativni i ciljani pristup korisnicima biti faktori koji će značajno doprineti održavanju privredne aktivnosti i svim učesnicima na tržištu dati bolju osnovu za opstanak i razvoj.

TU: Koji su vaši lični i planovi vaše kompanije za bližu budućnost i narednu sezonu?
MĐG: Kao kompanija, Mastercard nastavlja u smeru u kome se trenutno krećemo – prema digitalnoj budućnosti. To znači da mi korisnicima svojih kartica pružamo izbor da plate upravo onda kada im je to potrebno, putem uređaja koji im je pri ruci na kanalu kupovine koji oni sami odaberu, a da se pritom uvek osećaju bezbedno, sigurno i zaštićeno. Nastavljamo da budemo pouzdani partner kako javnom, tako i privatnom sektoru u izgradnji savremene i konkurentne digitalne ekonomije, a moć i brzina lokalizacije globalne tehnologije i dalje će biti faktor koji izdvaja našu kompaniju od konkurencije. Na ličnom nivou, najviše mi nedostaju putovanja i mislim da je to isti odgovor koji bi vam većina građana dala. Radujem se povratku našoj staroj normalnosti u nekoj skorijoj budućnosti, u kojoj ćemo moći slobodnije da se družimo i da se vratimo kulturnim sadržajima bez trenutnih ograničenja, ali verujem da ćemo i u toj budućnosti zadržati digitalne navike koje smo sada izgradili. Tu pre svega mislim na navike koje nam objektivno olakšavaju svakodnevno funkcionisanje, kao što su onlajn kupovina kojoj se sve veći broj građana Srbije okreće kao jednostavnijoj, a sigurnijoj alternativi za svakodnevne nabavke ili veće kupovine. Kako su praznici pred nama, tradicionalno pripremamo iznenađenja za sve naše korisnike, te ova godina neće biti izuzetak. Pronalaženje poklona ove godine možda neće izgledati isto kao prethodnih nekoliko, ali će svakako pružiti onaj poznati osećaj sreće i bliskosti sa dragim ljudima s kojima razmenjujemo te poklone i prazničnu radost. Uživajte u čarima praznične onlajn kupovine i kreirajte neprocenjiva iskustva vredna sećanja.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -