18.5 C
Belgrade
petak, april 26, 2024

Izletnički putevi Nemačke, za svakog ponešto a za nekoga sve

Ako ste ljubitelj prirode, bez obzira da li volite da pešačite, vozite bicikl ili želite da putujete samo na četiri točka, Nemačka kao retko koja zemlja može da vam ponudi jedinstven doživljaj. Izletnički putevi Nemačke u čak stotinu pedeset različitih varijanti, zaista imaju za svakoga ponešto, a mi ćemo vam shodno interesovanjima ove veb stranice, ukratko predstaviti najstariji turistički put u Nemačkoj, „Put nemačkih Alpa“ i najdužu vinsku cestu u Nemačkoj, Baden-Virtemberg

Više informacija o Putu nemačkih Alpa možete pronaći na sledećoj internet stranici.

Između Lindaua na Bodenskom jezeru i Berhtesgadena na jezeru Kenigze, ruta jednostavnog naziva „Put nemačkih Alpa“ obuhvata 450 kilometara prirodnih atrakcija poput kristalno bistrih planinskih jezera, rascvetalih dolina i pašnjaka i nekoliko stotina planinskih vrhova. Ako tome dodate ljudskih ruku dela, kao što su dvorci i palate iz bajki, kao i drevni manastiri, ono što sledi je istinsko uživanje na putovanju koje se pamti.

Početak je rezervisan za Lindau, gradić na obali Bodenskog jezera, čiji stari deo grada i ulazak u luku, uz alpski pejzaž u pozadini, stvaraju osećaj da ste ušetali u razglednicu. Takvi krajolici su u ovom delu Nemačke skoro uobičajena pojava, ali na toliku lepotu prirode, ipak se nije moguće odmah navići. Kada krenete dalje, obilje zelenila u oblasti Bad Hindelang, poznatoj po mnogim lečilištima, samo će vam rasplamsati maštu, jer se u blizini nalaze bajkoviti dvorci, od kojih je sigurno najpoznatiji Nojšvanštajn. Na žalost ili na sreću svih njegovih posetilaca, ovaj dugogodišnji „projekat“ kralja Ludviga II Bavarskog nikada nije u potpunosti završen, pa je postao turistička atrakcija.

Više informacija o dvorcu Nojšvanštajn možete pronaći na sledećoj internet stranici.

U Alpima, u podnožju Cugšpica, nalazi se mali grad Garmiš-Partenkirhen. Iako njegov naziv svima onima koji ga prvi put čuju (a to znači da ne prate skijaške skokove) zvuči kao brzalica, u stvari vodi poreklo iz 1936. kada su dva manja sela  Garmiš i Partenkirhen spojena u jedno mesto, zbog održavanja Zimskih olimpijskih igara. Ovaj grad danas ima oko 30.000 stanovnika i smatra se vodećim centrom za zimske sportove u Nemačkoj, međutim tu su i drugi sadržaji poput penjanja na manje planinske vrhove, šetnje po prirodi, spust biciklom, ali i kajaking i paraglajding. Naročito ostavlja utisak divan ambijent bavarskih kuća, kao i oslikanih fasada i gostionica u stilu baroka.

Ako dalje nastavite uz alpsku reku Istar stići ćete do starog gradića po imenu Bad Tolc. Ovo simpatično mesto prvi put se spominje još u 12. veku, a posebno je interesantno zbog mnogobrojnih festivala, među kojima su oni posvećeni konjima, ružama i vrtovima. U njegovoj blizini nalazi se vodopad Tacelvurm, koji u kaskadama pada sa visine od pet metara niz dva dela stenovitog kanjona. Kada dođete u oblast Oberaudorf, obavezno se popnite na obližnji vrh koji pruža nestvaran panoramski prizor i zbog čega mnogi ovu oblast Nemačke smatraju i najlepšom od svih.

Alpska ruta se završava, kako to obično i biva kada je najlepše, kod jezera Kenigze, najdubljeg i najčistijeg nemačkog jezera. Turizam u tom kraju ima vekovnu tradiciju, jer je bio omiljeno mesto za lov i rekreaciju bavarskih kraljeva i lokalne aristokratije. Poznavaoci prilika kažu da je vožnja čamcem poseban doživljaj, ne samo zbog predivne prirode već i zbog veoma zanimljivog zvučnog eho-efekta.

Ipak, ako želite da dobijete maksimum od izletničkih puteva Nemačke, evo izvrsnog predloga za nastavak putovanja, naročito za ljubitelje vina. Svako ko uživa u šetnji od vinarije do vinarije ili sanja da vozi bicikl kroz more cveća, ima idealnu mogućnost da ostvari snove i krene na put vina kroz Baden. Ova vinska ruta vodi posetioce u avanturu koja obuhvata oko 500 kilometara vinskog regiona Baden, kroz živopisna sela i gradove koji uzgajaju vino na zapadnom obodu Švarcvalda i u podnožju doline Gornje Rajne.

Baden-Virtemberg je vinski region treći po veličini u celoj Nemačkoj, sa vinogradima površine 15.906 hektara. Pejzaži livada, voćnjaka i vinograda natopljenih suncem, uvek mogu da zadive posetioce na ruti. Međutim, pored bezbroj mesta koja uzgajaju vino, kao i istorijskih gradova poput Hajdelberga, Konstantinija, Baden-Badena i Frajburga, tu je i lekovita moć termalnih izvora koja datira iz rimskih vremena i može biti spas u slučaju bolnih mišića posle pešačkih ili biciklističkih napora. Najvažnije sorte grožđa su rizvaner i rizling na severu, zatim pino noar u Ortenau i pino beli na jugu ove vinske pokrajine.

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -