18.1 C
Belgrade
petak, 26 februara, 2021

Sesilia Čiang, žena koja nam je otkrila kinesku kuhinju

Protekla godina je odnela mnoštvo velikana među kojima su neki bili pravi pioniri u svojim oblastima i njihov uticaj će živeti još dugo nakon njihovog odlaska. Ako volite speciijalitete kineske kuhinje, poput pekinške patke, đaodzija ili slatko-kisele supe, treba da zahvalite jednoj ženi po imenu Sesilia Čiang. Davne 1961. godine, kada je Čiang otvorila “The Mandarin”, otmeni restoran u San Francisku, verovali ili ne, sva ova jela su čak i za većinu Amerikanaca bila prilično nepoznata

Ova pionirka kulinarstva je nakon života potpuno posvećenog kulinarstvu preminula u oktobru 2020. Čiang je na najbolji mogući način promovisala tradicionalnu kinesku kuhinju i samim tim promenila zapadnjački doživljaj kineske hrane. Među njenim učenicima bile su američke gastronomske vedete, Džejms Bird i Marion Kaningem, kao i Alis Vaters, vlasnica čuvenog organskog restorana “Chez Panisse”, koja je izjavila da je Čiang za kinesku kuhinju uradila ono što je legendarna TV zvezda Džulija Čajld učinila za francusku.

Čiang je oduvek veoma detaljno i dugo pripremala hranu, pa je naizgled jednostavno jelo nastajalo nakon višesatnog seckanja, a njeni recepti uglavnom su bili plod sećanja na specijalitete koji su obeležili njeno detinjstvo i porodičnu trpezu u Pekingu. U američkim restoranima sredinom prošlog veka služila su se uglavnom jela poput kotleta i supe od jaja, a čitav obrok od četiri jela mogao se dobiti za manje od tri dolara. Čiang se sa nezadovoljstvom prisećala svog prvog utiska o ovim jelima koja su izmišljena kako bi privolela američka nepca, nakon dolaska u San Francisko 1959. godine: „Pitala sam svoju sestru, je li ovo stvarno kineska hrana? Rekla je… Da, ovo je Kineska četvrt, ovo je kineska hrana! Onda je sve ovo prilično tužno.“

Nekada, kao uostalom i sada u Americi, emigranti i doseljenici su često morali da pokazuju drugačije lice belim Amerikancima, ali to nije bio stav koji je imala Čiang. „Nisam znala šta Amerikanci vole ili ne vole“, rekla je o ranim danima restorana “The Mandarin”. „Zato sam se prisetila svega onoga što sam imala na stolu u ranijem životu i stavila sve na jelovnik.“ (Bilo je nekih 300 jela na tom meniju.) Čiang je slavila istinsku kuhinju svoje kulture i istorije, što su na kraju mnogi prepoznali i počeli da cene. Naravno, danas se popularna jela koja je Čiang predstavila kulinarskom svetu mogu naći i u kineskim restoranima širom Srbije.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
Hotel Grand
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -