5.5 C
Belgrade
petak, april 19, 2024

Maglaj, ratluk, priroda i stara dobra vremena

Maglaj se nalazi u Bosni i Hrecegovini, i prema legendi, svoje ime duguje lakovernim meštanima koji su u drevnim vremenima skakali sa Gradine u maglu, misleći da je magla u stvari pamuk ili vuna

Maglaj se prvi put u pisanoj istoriji pominje 1399. godine, a pod tim imenom i zvanično 1408. godine u Povelji Ugarsko-Hrvatskog kralja. Upravo zbog svoje bogate istorije i kulture, Maglaj je prava turistička poslastica.

Gradsko jezgro se sastoji iz starog dela grada, na istočnoj obali reke Bosne, i u njemu se nalaze sve znamenitosti koje zanimaju putnike i turiste. Ovde treba posetiti Fazli-pašinu džamiju, Uzeirbegov konak, Kalavun Jusuf-pašinu džamiju, kao i Sukija džamiju, ali takođe i Gradinu, tvrđavu iz 14. veka koja svojom kulom i bedemima vekovima čuva grad i stražari nad njim. Dobar deo spomenika se se nalazi na spisku nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Međutim, ovaj grad se najbolje upoznaje u razgovoru sa meštanima, od kojih će posebno stariji rado ispričati neku zanimljivost ili priču koju nećete moći na drugi način da saznate. Uz kafu, čaj i ratluk, sve tajne grada biće vam dostupne u nekoj od lokalnih kafana.

Noviji deo grada se nalazi na levoj obali reke, građen je dosta kasnije, pa taj kontrast između prošlosti i sadašnjosti ispunjen zelenilom i parkovima čini Maglaj neverovatno slikovitim i divnim.

Meštani rado dočekuju goste, i pozivaju putnike da dođu i svrate na čašicu razgovora, kako bi uživali u jednoj interesantnoj priči u još interesantnijem okruženju koje se nalazi tu, jako blizu svima nama.

 

- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -
- Sponzorisano -